Rechter bepaalt dat Amerikaanse overheid moet opdraaien voor kosten om uit elkaar gerukte migrantenfamilies te herenigen

Een 5-jarig jongetje dat aan de grens werd gescheiden van zijn moeder en nog steeds in de VS is. Zijn moeder is al gedeporteerd naar Guatemala.
Photo News Een 5-jarig jongetje dat aan de grens werd gescheiden van zijn moeder en nog steeds in de VS is. Zijn moeder is al gedeporteerd naar Guatemala.
Een rechter in Californië heeft bepaald dat de Amerikaanse overheid de hereniging van migrantenfamilies die bij de Mexicaanse grens uit elkaar zijn gehaald moet betalen. De ouders zijn voor die kosten niet verantwoordelijk, aldus de rechter.

De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) had de overheid aangeklaagd omdat die de kosten wilden doorberekenen aan de ouders. Volgens de advocaat van de ACLU moest een ouder 1.900 dollar (ruim 1.600 euro) betalen om herenigd te worden met het kind.

De advocaat van de overheid zei dat het te duur is voor het verantwoordelijke ministerie om alles te betalen. Daar had de rechter geen boodschap aan. "Het is niet logisch dat de ouders die bij hun kind zijn weggehaald, ergens voor moeten betalen", oordeelde de rechter.

Gemiste deadline

De Organisatie voor Amerikaanse Burgerrechten (ACLU) had de overheid aangeklaagd vanwege de kosten voor de ouders. Volgens de advocaat van de ACLU moest een ouder 1900 dollar (ruim 1600 euro) betalen om herenigd te worden met het kind.

Eerder deze week miste de overheid nog een deadline om honderd jonge kinderen met hun ouders te herenigen. Een federale rechter in Californië, bepaalde op 27 juni bepaald dat kinderen onder de vijf binnen 14 dagen met hun ouders moesten worden herenigd

Zero tolerance-beleid

Het besluit om gezinnen die zonder verblijfsvergunning de zuidelijke grens van de VS oversteken uit elkaar te halen, werd een paar maanden geleden genomen en valt onder een nieuw zero-tolerance-beleid van de regering. Dit zou illegale immigranten afschrikken, aldus de regering-Trump, die een harde anti-immigratielijn volgt. Vicepresident Mike Pence waarschuwde asielzoekers onlangs dat zij met hun wens om illegaal de VS binnen te komen "het leven van hun kinderen op het spel zetten. Als je niet legaal kan komen, kom dan helemaal niet", aldus Pence.

Inmiddels maakte Trump na grote druk vanuit binnen- en buitenland én vanuit zijn eigen partij op papier een einde aan het scheiden van gezinnen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Weer dergelijk exemplaar van een niet democratisch verkozene, die het werk van democratisch verkozen politici wik torpederen. Bij ons hebben we dat ook al vaak gezien.

 • Christine Laevers

  Trump zendt een afschrikkingssignaal uit van no-tolerance ivm clandestiniteit. Ik vind het beneden alle peil. Hoeveel rijke Amerikanen gaan gewoon door met Mexicaanse illegale mensen aan te nemen ? Zwembadmeester-tuinier ? Baby-sitter ? Kuisploeg ? Kokkin ? Kamermeisje ? Auto mechanik? Jonge kinderen traumatiseren, daar moet iedereen fier over zijn. Alsof er geen andere mogelijkheden waren om die toevloed te stoppen.

 • Jean West

  Jan Maarten En de ouders die hun minderjarige kinderen alleen op pad sturen met mensensmokkelaars naar Europa hoe noem je dit dan?

 • Karel Tichmann

  Vergeet niet het was een linksdenkende rechter, aangesteld bij niksnut Obama... Ook staat de socialistische privé organisatie, "partisan left-wing advocacy group" (ACLU) machteloos tegenover Trump (IQ 156)... Duidelijkheid is maar weer alles...

 • Karine Roeland

  Dat de families uit elkaar gerukt worden is omdat een deel van de familie illegaal de grens oversteekt. Ze komen dus illegaal het land binnen en nu moet het land de kosten betalen om gans hun (meestal HEEL grote familie) het land legaal binnen te laten. De overheid splits niet gezinnen, zij doen dit vrijwillig zelf.