Rechter Amerikaans Hooggerechtshof voltrekt eerste homohuwelijk

GETTY
Ruth Bader Ginsburg, een van de rechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof, gaat in Washington het huwelijk bekrachtigen van Michael Kaiser, president van het Kennedy Center, en zijn partner, de econoom John Roberts. Nog nooit eerder heeft een lid van het Supreme Court een homohuwelijk voltrokken.

Het huwelijk zal, zo schrijft de Washington Post, de gelijke behandeling van homo's en lesbiënnes opnieuw ruim onder de aandacht brengen. Bij het galahuwelijk zal behalve het hooggerechtshof ook de high society van Washington zijn vertegenwoordigd.

Tien jaar geleden, aldus de krant, werd er niet eens gesproken over een homohuwelijk, maar nu is het legaal in de hoofdstad van de VS, en verder nog in 13 Amerikaanse staten en in 17 landen. Eerder deze zomer heeft het Hooggerechtshof bekrachtigd dat er geen reden is een homohuwelijk te verbieden. Daarop is er in verschillende staten actie ondernomen.

Ginsberg (80) zegt zich op de huwelijksvoltrekking te verheugen. Volgens haar is het een logische stap dat ook iemand van het Hooggerechtshof deze ambtelijke taak vervult. Ze verwacht dat spoedig een collega van haar een homohuwelijk zal sluiten. Zelf heeft ze later in september nog een huwelijk in haar agenda staan.

Ruth Bader Ginsburg
AP Ruth Bader Ginsburg