Rechtenprofessor Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe Italiaanse premier

Guiseppe Conte wordt de nieuwe premier van Italië.
EPA Guiseppe Conte wordt de nieuwe premier van Italië.
Ruim twee maanden na de Italiaanse verkiezingen, hebben de populistische partijen Vijfsterrenbeweging en Lega de jurist Giuseppe Conte voorgedragen als premier. Dat heeft Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, aangekondigd. De 54-jarige professor rechten is een nieuweling in de politiek. 

Conte is een jurist die privaatrecht onderwijst in Firenze en Rome. Hij is gespecialiseerd in administratief recht.

De leiders van M5S en de extreemrechtse Lega, Matteo Salvini, gingen aan het eind van de middag langs bij president Sergio Mattarella om te vertellen wie volgens hen de leider moet worden van hun eurosceptische regeringscoalitie. Mattarella moet Conte nu de taak geven de nieuwe regering te vormen. Mogelijk kan de nieuwe regering dan nog deze week de eed afleggen.

De jurist zit niet in het parlement, maar behoort tot de kring van de Vijfsterrenbeweging. Hij kwam vier jaar geleden voor het eerst in contact met de partij en prijst die als een "prachtig, ongelooflijk politiek laboratorium". Di Maio en Salvini wilden allebei premier worden, maar kwamen uiteindelijk overeen om een derde persoon aan te wijzen.

"Onrealistisch"

De vorming van een regering wordt in Europa met zorg bekeken. Zowel de M5S als de Lega willen meer afstand van de Europese Unie. De coalitie wil zich vooral richten op nationale belangen. De voorgestelde dure belastingverlagingen, de intrekking van pensioenhervorming en een basisinkomen worden door economische deskundigen bestempeld als onrealistisch voor het land met een torenhoge schuld.

M5S won de verkiezingen van 5 maart met 32 procent van de stemmen. De beweging ontstond in 2009 uit publieke onvrede over corruptie en economische tegenspoed.

De Lega is de laatste jaren geëvolueerd van een noordelijke partij die de afsplitsing van het arme zuiden nastreefde, tot een nationale anti-migratiepartij.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Vanmaldeghem

  Misschien zit er een periode van bezinning aan te komen voor onze Europese bollebozen die alles vanuit hun ivoren torens beoordelen in plaats van zich eens in te laten met wat de Europese burger echt denkt, ziet en voelt. Zoals we nu bezig zijn gaan we op termijn naar de afgrond, wat economisten er ook van vinden of denken. Europa ja maar een realistisch project in het belang van de samenleving en niet enkel voor de multinationals.

 • jan latour

  opdoeken dat Europa ,tis aleen goed voor de dikbetaalde ambtenaren al la verhofstad

 • Francinne Declerque

  Dat basis inkomen daar ben ik benieuwd naar, als het met een neoliberale saus is dan is het een scheet in een fles...

 • daniel vanmechelen

  Er gaan er zo een 500000 mogen vertrekken , ik hoop liefst terug over de zee en niet naar hier. Italie wordt terug voor de Italjanen en niet voor gelukzoekers.

 • Uto Tromp

  Iexit dan maar Griekenland heeft al te veel gekost, het wordt tijd dat alle landen eens een keer zien dat als je je niet aan de afspraken houdt er ook consequenties aan zitten.