Rechtbank VS: Paul Manafort loog tegen FBI, speciaal aanklager Mueller en jury

Paul Manafort.
EPA Paul Manafort.
De federale rechtbank van het district Columbia in de Verenigde Staten is van oordeel dat Paul Manafort, voormalig campagneleider van president Donald Trump, moedwillig heeft gelogen tegen de FBI, speciaal aanklager Robert Mueller en een jury. Manafort staat terecht voor onder meer samenzwering tegen de Amerikaanse staat. Hij sloot in september 2018 een deal met Mueller. 

De oud-campagneleider zou in ruil voor strafvermindering meewerken aan het zogenaamde Ruslandonderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Door niet de waarheid te vertellen heeft hij volgens Mueller deze afspraak geschonden.

Volgens de aanklagers had Manafort vijf keer gelogen, maar de rechter sprak hem vrij op twee van deze vijf aanklachten. Drie ervan werden op basis van voldoende bewijs wel gegrond verklaard.

Deal

Manafort sloot in september vorig jaar een deal met justitie. Hij bekende toen schuld aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten en beloofde mee te werken met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016.

Eerder deze maand moest Manafort achter gesloten deuren voor de rechter verschijnen, omdat hij zou hebben gelogen bij de deal die hij met Mueller had gesloten. Manaforts advocaten hebben dat altijd ontkend.

Belasting- en bankfraude

Manafort fungeerde tot augustus 2016 een aantal maanden als campagneleider van Trump. Tegen hem loopt ook een ander proces waarin hij onder meer schuldig is bevonden aan belasting- en bankfraude. Ook die zaak vloeit voort uit het onderzoek van Mueller. De lobbyist zou daarin op 8 februari zijn vonnis te horen krijgen, maar ook die uitspraak is onlangs uitgesteld.

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016.
REUTERS Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • frank veus

    Hier in Belgie is dat normaal dat ministers alles en iedereen beliegen .