Rechtbank Maleisië: “Dood Ivana Smit was ongeluk”

Ivana Smit overleed na de val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.
ANP Ivana Smit overleed na de val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.
De rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft bepaald dat er geen strafzaak komt over de dood van het Belgisch-Nederlandse model Ivana Smit. De rechtbank heeft geoordeeld dat de dood van Smit een ongeval was, bevestigt de Nederlandse advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra.

“De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij kan niet meer exact vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar," aldus Diekstra.

Volgens de rechter is met andere woorden niet duidelijk geworden wat zich tussen Ivana en het Amerikaanse echtpaar heeft afgespeeld. Daarom is ‘een ongeluk’ de enige terechte conclusie.

In een schriftelijke motivatie zei ze ook dat de blauwe plekken, gebroken flessen in het appartement en het dna van Alex Johnson onder Ivana’s nagels kúnnen duiden op iets anders, maar er is geen simpelweg geen hard bewijs dat de vrouw vermoord werd.

Een lijk kan niet naar de rand lopen en springen

“De schreeuwende vraag die iedereen nu heeft: hoe kan het dan dat ze veertien verdiepingen lager werd gevonden? Een lijk kan niet naar de rand lopen en springen”, zegt de Maleisische advocaat van de familie Smit, Sankara Nair. “Iemand moet haar lichaam naar beneden hebben gegooid. En alleen Alex en Luna Johnson waren aanwezig. Hoe kan het dan een ongeluk zijn?”


Volgens hem de rechter een fout begaan door daar aan voorbij te gaan. “Ik ben heel teleurgesteld in deze rechter. Ik had haar hoger zitten.” De advocaat adviseert de familie om hoger beroep aan te tekenen.

Val van woontoren

De rechtbank onderzocht in het afgelopen halfjaar de omstandigheden rond de dood van 18-jarige Smit. Ze werd in december 2017 dood gevonden na een val van een woontoren in de stad. De rechtbank verhoorde maandenlang een reeks mensen die iets konden vertellen over haar laatste uren en over de procedures die gevolgd werden na haar overlijden.


Opvallende afwezige was het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit de fatale avond en nacht doorbracht. Zij kwamen niet opdagen.

Maleisische advocaat Sankara Nair.
EPA Maleisische advocaat Sankara Nair.

Warrig onderzoek

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden ze er een schoonmaakster aan het werk zetten. De patholoog die oordeelde dat de val Smit fataal was geworden, bleek het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Een andere patholoog trok haar verklaring eerder al in. Een Nederlandse deskundige stelde dat Smit mogelijk al voor de val was overleden.

De politie leek aanvankelijk uit te gaan van een ongeluk, maar de familie van de jonge vrouw gelooft dat niet. Op verzoek van de advocaat van de nabestaanden begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit.

De Maleisische rechtbank besloot in de zomer alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven en of er mogelijk iemand strafrechtelijk te vervolgen is.

Dit is voor ons als familie teleurstellend. Mijn hart is nu leeg.

“Teleurstellend”

De oom van Ivana, Fred Agenio, zei tegen tv-programma Hart van Nederland bijzonder teleurgesteld te zijn over de uitspraak. “Dit is natuurlijk verschrikkelijk en voor ons als familie teleurstellend. Mijn hart is nu leeg.”

“Stiekem had ik er wel rekening mee gehouden dat die rechter het niet aan zou durven om lijnrecht tegen de conclusies van haar eigen politieapparaat in te gaan”, aldus Agenio. “Maar ergens hoop je toch dat de ‘common sense’ zegeviert. En dat de rechter, gezien al het bewijsmateriaal dat langs is gekomen tijdens de 22 sessiedagen, niet anders had gekund dan de juiste conclusie trekken, namelijk doodslag.” 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Dit is een dossier waarvan we niet alles weten ook niet wat dergelijk jong meisje alleen in dat land deed ? Waarom was ze bij dat koppel,waarom had ze drugs genomen,waarom had ze gedronken ên als het waar is waarom heeft ze sex gehad was er mss ook een donkren kant aan dit meisje, en welke ouders laten zo een jong kind alleen die reis maken?

 • Paul Mertens

  Ga hier dus zeker niet met vakantie naar toe.

 • Peet V gilst

  dit is een duidelijk voorbeeld van "klasse justitie ". Denk persoonlijk niet dat de rechter is omgekocht maar wel dat er veel politieke druk op haar schouders is gelegd en daarom komt ze met dit hele zwakke vonnis.

 • Paul Philippaerts

  Ja blijkt alweer dat justitie er niet is voor de misdadigers eerder zijn ze hun beschermers. De slachtoffers zijn quantité négligeable. Geld verblindt. Het is niet voor niets dat dame justitia een blinddoek om heeft.

 • dominique van damme

  Raar geval