Rechtbank Indonesië verwerpt beroep tegen doodstraf Fransman

De Fransman Serge Atlaoui werd wegens drugssmokkel tot de doodstraf veroordeeld.
REUTERS De Fransman Serge Atlaoui werd wegens drugssmokkel tot de doodstraf veroordeeld.
Een Fransman die in Indonesië in de dodencel zit, wordt alsnog geëxecuteerd. Een rechtbank in Indonesië heeft vandaag geen gehoor gegeven aan het verzoek tot clementie dat zijn advocaat in hoger beroep had aangevraagd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Serge Atlaoui geen juridische mogelijkheden meer om tegen de straf in beroep te gaan.

De advocate van de verdachte onderzoekt evenwel of er nog mogelijkheden zijn. "We zijn teleurgesteld met deze uitkomst. Vanaf het begin weten we dat hij niets verkeerds heeft gedaan'', stelde Nancy Yuliana Sunjoto. De Franse ambassade wilde niet reageren op de uitspraak van vandaag. President François Hollande heeft gedreigd dat het voltrekken van het doodvonnis diplomatieke gevolgen zal hebben.

Serge Atlaoui zit vast in een drugszaak en kreeg de doodstraf. Hij werd in 2005 gearresteerd in een xtc-laboratorium in een buitenwijk van Jakarta. Zijn executie werd eerder op het laatste moment uitgesteld vanwege het hoger beroep. Zeven andere buitenlandse gevangenen werden eind april wel ter dood gebracht. Zij waren veroordeeld voor drugsdelicten en werden door een vuurpeloton doodgeschoten. De executies leidden internationaal tot veel ophef.

De Indonesische president Joko Widodo heeft het aantal executies sinds zijn aantreden fors opgeschroefd. In januari is onder anderen de Nederlander Ang Kiem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld wegens een drugsdelict. Het leidde tot gespannen diplomatieke relaties. Jakarta kreeg het wegens executies ook aan de stok met landen als Australië, Brazilië en Nigeria.