Exclusief voor abonnees

Rechercheur wil Ria ook 46 jaar na verdwijning koste wat het kost vinden: "Het laat me niet meer los"

Ria Daanen op haar huwelijksdag, vier jaar voor haar verdwijning.
Familiebezit Ria Daanen op haar huwelijksdag, vier jaar voor haar verdwijning.
De Nederlandse Ria Daanen wordt al 46 jaar vermist. Niemand weet hoe ze verdween, niemand weet waarom. Rechercheur Piet Noorlander (63) wil haar vinden. "Ik heb een gevoel. Maar ik wil het zeker weten."

Ze was geen makkelijke. Had nogal eens ruzie met haar vader, ging al jong het huis uit. "Maar wel doodgoed hoor", vertelde haar moeder in 1973, anderhalf jaar na haar verdwijning, in een interview. "En heel intelligent. Ze stond altijd klaar voor iedereen die in nood was."

In de nacht van 11 december 1971 verdween ze. Haar man Jan en haar drie dochters – een tweeling van vier en een baby van één – bleven achter in hun huisje in het Nederlandse Koudekerk. Het echtpaar had die avond ruzie gehad, verklaarde Jan later in de krant. "Ria suggereerde toen al te vertrekken en de kinderen en mij in de steek te laten. Ik werd het gefit beu en stapte rond tien uur in bed. Toen ik om drie uur wakker werd, was Ria verdwenen. Haar kleren, haar paspoort en een bedrag aan geld waren ook weg."

Maar de familie van Ria geloofde hem niet. Ze hadden hem nooit vertrouwd, die zoon van een fabrieksdirecteur, wiens ouders het nooit in Ria hadden zien zitten. En toen de politie na anderhalf jaar nog geen idee had waar Ria was, besloot haar vader naar de krant te stappen. Zijn boodschap: Jan heeft Ria gedood. "Als ik door mijn uitspraken moeilijkheden krijg, dan kan me dat niks schelen. Ik wil alleen weten waar mijn dochter is, of waar ze begraven ligt. Meer vraag ik niet."

Aandacht

Piet Noorlander is 59, een mooie politieloopbaan achter de rug en het pensioen in zicht, als hij in 2014 een nieuwe opdracht krijgt binnen de politie-eenheid Den Haag: het in kaart brengen van alle langdurige vermissingen in de regio. 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Serge Surmont

    Hahaha, hij en de kinderen lagen te slapen en ze neemt al haar boel en... Hokus spokus... Ze was weg!!! Ouders van de man ondervragen, confronteren met die man, want dat zit fout... Politie... daar zat het al fout...