Rebellenleider Volksrepubliek Donetsk: "Afgespeeld MH17-telefoongesprek is nep"

Aleksandr Borodaj, de zelfbenoemde eerste minister van de Volksrepubliek Donetsk (rechts).
reuters Aleksandr Borodaj, de zelfbenoemde eerste minister van de Volksrepubliek Donetsk (rechts).
Voormalig separatistenleider Aleksandr Borodaj noemt een opgenomen telefoongesprek met de hoge Russische Kremlin-adviseur Vladislav Soerkov nep. Het MH17-onderzoeksteam JIT maakte het gesprek, waarin Borodaj om militaire steun uit Rusland vraagt, gisteren openbaar.

“Er kan hier geen enkele sprake zijn van authenticiteit, de opname is niet echt. Zoiets heeft nooit plaatsgevonden, het is nep”, verklaart Borodaj vandaag tegenover het Russische persbureau Interfax.

n een telefoongesprek zou Borodaj als regeringsleider van de opstandige regio Donetsk een medewerker van de Russische president, Vladislav Soerkov, op 11 juli 2014 om militaire hulp hebben gevraagd. Hij leek daarop te kunnen rekenen op basis van Soerkovs reactie.

Het gesprek is volgens het JIT (Joint Investigation Team)
 opgenomen op vrijdag 11 juli 2017,  zes dagen voordat vlucht MH17 op 17 juli uit de lucht werd geschoten. Het zag er in die periode beroerd uit voor de separatisten, die in Oost-Oekraïne de Volksrepubliek Donetsk hadden uitgeroepen.  Ze waren omsingeld door Oekraïense troepen, die het gebied wilden heroveren. Borodaj en zijn legerstaf belden verschillende keren met Rusland om met spoed militaire steun te krijgen, zo maakte het JIT gisteren bekend.

Tij keren

In dit gesprek zegt oud-vicepresident van Rusland Soerkov dat hij gesproken heeft met ‘de mensen die gaan over dit militaire verhaal’. Ze zouden gezegd hebben haast te maken, om het tij te keren. Borodaj antwoordt dat hij al een week stand houdt, en dat nog wel een week kan volhouden. “Sasja, dat is wat je moet proberen”, besluit Soerkov.

Als het gesprek authentiek is, waar het JIT van uitgaat, betekent het dat er een directe link bestaat tussen de militaire steun uit Rusland – in casu de Buk-raket – 
en het Kremlin.  Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven onder wie 196 Nederlanders en vier Belgen.

Het Kremlin plaats naar eigen zeggen ‘’nog steeds geëigende vragen bij de vooringenomenheid en eenzijdigheid’' van het onderzoek maar wil wel dat de echte daders worden gepakt.

Aleksandr Borodaj in een interview uit 2015.
AP Aleksandr Borodaj in een interview uit 2015.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arthur Westerman

  Fons, de Oekraïne heeft altijd volledige medewerking verleend, in tegenstelling tot de Russen en rebellen die totaal niets deden of zelfs tegenwerken met onzin claims. De Russen zijn zelfs zo ver gegaan om een VN resolutie te vetoën om te voorkomen dat ze gedwongen werden mee te werken.

 • Fons Casteels

  Er zijn drie mogelijke daders van de aanslag: het leger van Oekraïne, de opstandelingen van Oost-Oekraïne, en de Russische regering. Dat Oekraïne desondanks toch werd toegelaten tot zowel het technisch onderzoek als het strafonderzoek, is een schande voor Nederland en het zgn. vrije westen. Oekraïne heeft als lid van het JIT bewijzen tegen zijn eigen leger doen verdwijnen en Oekraïne heeft valse bewijzen toegevoegd.

 • Myrtle Marien

  De echte opdrachtgever zit in zogenaamd Europees Oekraine. Hier wordt alles gedaan om Rusland in diskrediet te brengen. Kritische mensen trappen daar niet in. Zogenaamd Europees oekraine heeft er alle belang bij dat Rusland in een zeer slecht daglicht komt te staan. Ik persoonlijk heb geen enkel rationeel verdedigbaar bewijs gehoord tegen Rusland. Ik hoop dat onze politiekertjes eindelijk eens verstandig gaan zijn, en het doorslaggevende bezwaren gaan uiten tegen de gratuite beschuldigingen.

 • Kai Rombouts

  Bellingcat, een bureau met een hoogst twijfelachtige reputatie is. Bellingcat werd opgericht door ene ‘Moses Brown’ die ‘bewijzen’ presenteerde dat de Syrische president Assad gifgas tegen zijn bevolking had gebruikt, en ook andere oorlogsmisdaden had gepleegd.Nadat gebleken was dat Brown zijn ‘bewijzen’, die een Amerikaanse invasie van Syrië hadden moeten rechtvaardigen, had vervalst, ruilde hij zijn (vermoedelijke CIA) pseudoniem in voor de naam Eliot Higgins.

 • Gunter Verleyen

  De echte opdrachtgever zit in het kremlin, het is een ex-kgb'er