Rebellenleider Guacho gedood in Colombia

Colombiaanse president Ivan Duque (midden) kondigde de dood van Guacho gisteren aan tijdens een persconferentie.
AFP Colombiaanse president Ivan Duque (midden) kondigde de dood van Guacho gisteren aan tijdens een persconferentie.
In Colombia is de beruchte leider van een splintergroep van de vroegere Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) volgens officiële bronnen opgespoord en gedood. De Colombiaanse president Iván Duque deelde gisteren op een persconferentie de dood van Walter Patricio Arizala aka "Guacho" mee. Guacho werd bij een operatie van het leger en de politie in de gemeente Tumaco in het zuidwesten van het land gedood, schreef Duque op Twitter. 

"Guacho was een van de meest verschrikkelijke criminelen, die ons land ooit heeft gekend", klinkt het voorts in de tweet van Duque. De leider en diens groep Oliver Sinisterra hadden zich in 2016 niet aangesloten bij het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering. Ze zouden onder andere achter de moord op twee journalisten uit Ecuador en hun chauffeur zitten. Bovendien zouden ze de inwoners van Tumaco geterroriseerd hebben. 

Tumaco maakt deel uit van het departement Nariño, dat een belangrijk teeltgebied is voor cocaplanten, waaruit cocaïne wordt gewonnen. De afvallige rebellen zijn vaak betrokken bij de drugshandel. Ze worden beschouwd als een ernstige bedreiging voor het al kwetsbare vredesproces.

Tegen eind 2016 hadden de FARC en de Colombiaanse regering een deceannialang aanslepend conflict met het vredesakkoord beëindigd. Ongeveer 7.000 guerrilla's legden hun wapens neer en keerden terug naar het burgerleven. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.