Rebellen trekken zich terug uit belangrijke gebieden in Syrië

Maar Hitat in de provincie Idlib.
AFP Maar Hitat in de provincie Idlib.
De rebellen van de oppositie hebben zich teruggetrokken uit verschillende strategisch belangrijke gebieden in Syrië. Dat gebeurde nadat regeringstroepen, met de steun van Rusland, er gisteren in geslaagd waren om de belangrijke stad Khan Sheikhoun te betreden. Zo zegt de Britse waakhond Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De belangrijkste gebieden die de rebellen hebben verlaten, omvatten Kafr Zita, Latamneh, Murak en de twee dorpen van Lahya en Lutmeen in de provincie Idlib. Hoewel het regime na jaren burgeroorlog het grootste deel van Syrië opnieuw heeft veroverd, blijft het grootste deel van Idlib echter in de handen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS). HTS is een Syrische aftakking van Al-Qaida, die onderdak biedt aan de pro-Turkse rebellengroepen.

"Alle rebellen in het noordelijke platteland van Hama zullen onder de bezetting van de overheid komen wanneer Khan Sheikhoun volledig in handen van het regime valt", zei het hoofd van het observatorium, Rami Abdel Rahman.

Een belangrijk Turks militair konvooi in Murak zou nu omsingeld zijn door de regeringstroepen.
Khan Sheikhoun ligt aan de belangrijke snelweg tussen Aleppo en Damascus, die ook door Homs loopt.
Meer dan 900 burgers, onder wie 235 kinderen, zijn om het leven gekomen sinds het begin van het geweld in de provincie Idlib in april. Nog eens 400.000 mensen werden ontheemd.

Het aanhoudende geweld heeft bovendien de wapenstilstand teniet gedaan die in september werd bereikt tussen Rusland en Turkije. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kerem Yilmazer

  Nu nog noorden van Syrië.

 • Anne Callebaut

  Doe zo voort Assad en nu nog IS vernietigen tot de laatste man. En laat de Westerse MEDIA maar zeveren over doden en gewonden,hoe meer jij en je bondgenoot er dood,hoe minder er terroristen rond lopen in Europa.

 • johan debue

  Formidabel nieuws weg met de rebellen het westen zou blij moeten zijn maar natuurlijk gaat hun verborgen agenda deze keer niet door .proficiat Poetin en Assad.

 • raf janssens

  Goed zo. Langzaam worden de terroristen van HTS (Al Qaeda) in Syrië teruggedrongen. Het Westen zou blij moeten zijn, maar zal weer redenen vinden om Syrië en zijn bondgenoten van allerlei slechts te beschuldigen.