Rebellen Mali akkoord met staakt-het-vuren

Hoofd van de Afrikaanse Unie, Mohamed Ould Abdel Aziz (links) en president van Mali Ibrahim Boubacar Keita (rechts) tijdens een persconferentie donderdag.
AFP Hoofd van de Afrikaanse Unie, Mohamed Ould Abdel Aziz (links) en president van Mali Ibrahim Boubacar Keita (rechts) tijdens een persconferentie donderdag.
De separatistische rebellen in het noorden van Mali zijn gisteren akkoord gegaan met een staakt-het-vuren met de regering. Twee dagen geleden werd er in het gebied nog zwaar gevochten met het leger. Er werd gevreesd voor nieuwe chaos in Mali.

Maar drie Toeareg-groeperingen uit de noordelijke stad Kidal hebben gisteren een akkoord tot staakt-het-vuren ondertekend. Volgens een woordvoerder van één van hen, Mohamed Ag Assarid, kwam het akkoord er na een bezoek aan Kidal van het hoofd van de Afrikaanse Unie, Mohamed Ould Abdel Aziz. Hij was vergezeld door Albert Koenders, speciaal gezant van de Verenigde Naties.

In het akkoord is bepaald dat beide partijen nu gesprekken moeten opstarten. Ze moeten ook humanitaire konvooien toelaten en hun gevangenen vrijlaten. "Voor ons betekent dit een 40-tal Malinese soldaten die in Kidal zijn gevangen genomen. De regering moet meer dan 300 Toearegs vrijlaten, de meesten zijn burgers. Zij zitten opgesloten in Bamako", verklaarde de woordvoerder. De regering zou het akkoord nog moeten tekenen.

Zware gevechten
Eerder op de dag verklaarden de Toeareg-rebellen dat ze de controle hadden verworven over het volledige noordoosten van het land. Twee dagen geleden werd er nog zwaar gevochten tegen het leger in Kidal. De rebellenbeweging MNLA, die streeft naar onafhankelijkheid voor het noorden van Mali, dreigde ermee ook de stad Gao binnen te vallen. Daar hebben de Fransen zo'n 1.000 soldaten gestationeerd.

Als gevolg van de gevechten sloegen volgens de Verenigde Naties honderden inwoners op de vlucht. Velen trokken de woestijn in, of vluchtten naar buurland Algerije. Bij de strijdende partijen vielen tientallen doden.