Realityreeks zorgt voor doorbraak in onopgeloste moordzaak

Merl Mackey
AP Merl Mackey
Autoriteiten in de Amerikaanse staat Florida hebben een man aangeklaagd voor de moord op zijn vrouw, die in 1981 spoorloos verdween. Een reality televisiereeks over onopgeloste moordzaken zorgde voor een doorbraak in het onderzoek.

Merl Mackey, 72, werd in september aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade: dat maakte de lokale recherche van Levy County maandag bekend tijdens een persconferentie. Mackey's vrouw Evelyn 'Laverne' Mackey werd voor het laatst gezien in november 1981.

De zaak kwam in een stroomversnelling nadat Al Nienhuis, de sheriff van het stadje waar Evelyn Mackey tot haar verdwijning woonde, de televisiereeks 'Cold Justice' uitnodigde om de zaak te bekijken, zo deelde rechercheur George Loydgren mee.De politie geloofde altijd dat Mackey achter de verdwijning zat, maar het ontbrak hen aan concrete bewijzen.

Cold Justice

In februari begonnen de redacteurs van de tv-reeks samen met de lokale rechercheurs het hele dossier opnieuw uit te pluizen en namen ze interviews af van Laverne Mackey's oude vrienden en collega's.

De reeks vloog ook onderzoekers over naar Texas om er Merl Mackey te interviewen in zijn huis. Tijdens het interview zou Mackey toegegeven hebben dat hij betrokken was bij Lavernes dood.

De aflevering van 'Cold Justice' werd uitgezonden op 1 mei van dit jaar. De show eindigde met de conclusie dat Merl Mackey zijn vrouw Laverne uitbuitte, haar isoleerde, beweerde dat hij terminale kanker had en zich op de eigendomsakte van de woning liet zetten als mede-eigenaar van haar huis.

De rechercheurs willen echter geen details vrijgeven over Mackey's uitspraken die hen ervan overtuigden dat hij haar effectief vermoord had. In september werd Mackey aangeklaagd voor moord en gearresteerd in New Mexico. Hij werd overgebracht naar een gevangenis in Florida, waar hij sindsdien verblijft. De aanklagers hebben nog niet beslist of ze een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf zullen eisen.

Evelyn 'Laverne' Mackey
AP Evelyn 'Laverne' Mackey

Dochter geloofde al 34 jaar in zijn schuld

Volgens de detectives is Mackey al zijn hele leven lang een oplichter die een hechte band opbouwt met vrouwen die hij vervolgens uitbuit.

Ook Lavernes dochter Kelly Carpenter stond de journalisten tijdens de persconferentie te woord. Carpenter was 14 toen haar moeder verdween en zei dat ze altijd heeft geloofd dat hij haar stiefvader achter de verdwijning zat.

Merl Mackey zou tegen Carpenter gezegd hebben dat haar moeder plots was vertrokken om voor een ziek familielid in de staat Indiana te gaan zorgen, maar die persoon heeft Mackey nooit gezien. Omdat Carpenter teveel vragen stelde over de verdwijning van haar moeder, moest ze van Mackey na een week bij haar biologische vader gaan wonen. In jaunari 1982 werd Laverne Mackey als vermist opgegeven. "Ik heb altijd gehoopt dat deze dag zou komen, maar we hebben nog een lange weg te gaan," aldus Carpenter.

Ik heb altijd gehoopt dat deze dag zou komen, maar we hebben nog een lange weg te gaan.

Kelly Carpenter, dochter van de verdwenen Laverne Mackey