Reactor oudste Franse kerncentrale uitgeschakeld

Het nucleaire complex te Fessenheim, in het oosten van Frankrijk. (21/02/2020)
AP Het nucleaire complex te Fessenheim, in het oosten van Frankrijk. (21/02/2020)
De eerste reactor van de kerncentrale van Fessenheim is zaterdag rond 02.00 uur, zoals gepland, losgekoppeld van het nationale elektriciteitsnet. Dat meldt exploitant Électricité de France (EDF).

Fessenheim is de oudste nog werkende kerncentrale van Frankrijk. De kerncentrale werd in 1977 in gebruik genomen. President François Hollande beloofde al sluiting tegen eind 2016, maar die werd uiteindelijk verschillende malen uitgesteld

Vrijdagavond was het dan toch zover. De stillegging van de 900 megawatt-reactor begon rond 20.30 uur. De procedure verliep volgens plan, met veel emotie in de controlekamer, aldus EDF. De tweede reactor van de centrale wordt op 30 juni stopgezet. Dan start een lange ontmantelingsfase die twintig jaar zou moeten duren. 

Niet iedereen is het eens met de sluiting van de kerncentrale. "Het vervroegd sluiten van Fessenheim is een historische misser", aldus een spandoek bij de ingang van het complex. (21/02/2020)
AFP Niet iedereen is het eens met de sluiting van de kerncentrale. "Het vervroegd sluiten van Fessenheim is een historische misser", aldus een spandoek bij de ingang van het complex. (21/02/2020)4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Karel Vanormelingen, het was de regering Verhofstad 2 die elektrabel verkocht heeft, daar waren de groenen niet bij.

 • jan arnouts

  Een goed voorbeeld voor onze verouderde centrales. Met de veiligheid van mensen speel je niet dus asap die oude rommel sluiten!

 • Karel Vanormelingen

  Die kunnen natuurlijk uitschakelen want paars groen Verhofstad heeft alles van ons aan hun verkocht en daarom betalen wij nu het dubbele dank u ovld en groen dat 1 maal mocht meedoen

 • Karel Tichmann

  Reactor oudste Franse kerncentrale uitgeschakeld. Maar er zijn nog 58 kerncentrales die op volle toeren draaien, en allemaal CO² vrij..