Ravage in Verenigde Staten: acht staten getroffen door meer dan 50 tornado's in 24 uur tijd

Een zwerm tornado’s, zo dicht op elkaar gepakt dat de één soms niet van de ander was te onderscheiden, heeft een enorme ravage aangericht in de Amerikaanse staten Indiana en Ohio. In 24 uur tijd raasden meer dan 50 tornado’s door acht verschillende staten. Eén persoon kwam om het leven en zeker 130 anderen raakten gewond. Zo’n vijf miljoen mensen zitten zonder stroom.

Door de kracht van de tornado’s werden daken van huizen geblazen, ramen gebroken en vielen bomen en elektriciteitspalen om. Voor sommige scholieren werd het schooljaar extra vroeg beëindigd vanwege schade aan schoolgebouwen.

Ook aan de westkant van Kansas City werd een noodwaarschuwing uitgedaan voor een grote en gevaarlijke tornado. De tornado is op weg naar een dichtbevolkt en populair entertainmentcentrum en winkelgebied, aldus de National Weather Service. “Dit is een gevaarlijke situatie. Zoek nu een schuilplaats op!", zo twitterde de NWS. Er zijn nog geen berichten over de schade die de tornado daar heeft aangericht.

De tornado maakt deel uit van een enorm zwaar front in het midden van de Verenigde Staten dat acht dagen lang tornado-activiteit heeft voortgebracht. Volgens weerdeskundigen zouden in totaal zo’n 55 twisters zijn geteld die oostwaarts door acht staten raasden. 

Vooral de stad Dayton kreeg het zwaar te verduren. Daar werden huizen met de grond gelijk gemaakt en vielen ontelbare bomen om. Het materieel van sneeuwploegen moest eraan te pas komen om het puin van een snelweg te ruimen. “Twee waterzuiveringsinstallaties en pompstations zitten zonder elektriciteit. De eerstelijnshulp voert reddingsacties en schoonmaakoperaties uit”, schrijft het stadsbestuur van Dayton op Twitter.

Noodopvang

De brandweer heeft gasleidingen afgesloten en probeert mensen te bevrijden die onder de brokstukken van ingestorte woningen liggen, aldus de lokale autoriteiten. Een gymzaal op een middelbare school in Dayton werd aangewezen als noodopvang voor de gedupeerde inwoners, totdat de autoriteiten zich realiseerden dat ook die door de storm onbruikbaar was geworden.

In de stad Celina, in Ohio, kwam een 82-jarige man om het leven toen een geparkeerde auto in zijn huis werd geblazen, zei burgemeester Jeffrey Hazel dinsdag. “Er zijn delen van de stad die er uitzien als een oorlogsgebied”, zei hij. Tientallen gewonden moesten worden opgenomen in ziekenhuizen.

De gouverneur van Ohio, Mike DeWine, riep de noodtoestand uit in drie zwaar getroffen provincies. President Donald Trump heeft via Twitter aangekondigd dat hij extra financiering voor de opruimwerkzaamheden heeft vrijgemaakt.

Ook andere staten, zoals Kansas, worden getroffen door noodweer. Vorige week veroorzaakten tornado’s en zware stormen overstromingen en schade in het Midwesten van de Verenigde Staten. Verschillende mensen kwamen daarbij om het leven.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Mattheus

  Voor de ontkenners kijk eens op climate nasa gov https… en zie hoe erg de aarde afkoelt!

 • Gino De Neef

  Helemaal niets te zien met opwarming van de aarde want de aarde is aan het afkoelen, vastgesteld door NASA en Duitse en Russische wetenschappers.

 • Bob Van Bellingen

  Er is me al opgemerkt dat er steeds meer tornado's en orkanen komen, hoogstwaarschijnlijk door de opwarming van de aarde. Onze planeet probeert zichzelf te verhelpen van de last dat de mens heet. We staan er soms niet bij stil hoeveel invloed wij hebben als dominant wezen op de planeet, we zijn veel te veel bezig met aan ons eigen te denken en niet aan de rest. Als we zelf geen actie ondernemen zal dit enkel verergeren, de ravage vergroten en zal er uiteindelijk niets meer om te redden.

 • Karel Tichmann

  Ik vraag me af, waarom niet wordt vermeld dat 12 tornado’s een windkracht hadden van 219 / 266 km/u (F4). Een auto werd gevonden op een afstand van 1.6 km, waar het was geparkeerd in een garage van een huis in El Reno, OK..