Ratten- en muizenplaag dreigt in Nederland

Illustratiebeeld
KINA Illustratiebeeld
Er gaat een streep door ratten- en muizengif. Goed voor roofvogels. Maar slecht voor onbeschermde stallen en steden. Het is een gevolg van het overheidsbesluit om boeren en burgers de laatste chemische bestrijdingsmiddelen uit handen te slaan, meldt de Nederlandse krant De Telegraaf.

Vrij gebruik van muizen- en rattengif mag per 2023 niet meer omdat het ook roofvogels schaadt, oordeelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). "Ik begrijp het milieuargument", stelt directeur Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. "Maar alternatieven zijn verre van beschikbaar. Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups."

De overheid sluit de ogen voor de risico's van de toch al groeiende populatie ratten en muizen, waarschuwt Meerburg. Op het platteland ondervinden boeren en (fruit)telers nu al de ellende. Schuren en stallen 'zijn als een 5 sterren hotel'.Een woordvoerder van de CTGB stelt dat het geen eigen risico-afweging maakt. "Wij voeren slechts een Europese verordening uit."
70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johanneke li

  Hebben ze geen katten? Zet natuurlijke vijanden van ratten en muizen in

 • Gerrit Malego

  misschien moeten we ze ook stomen zoals we tegenwoordig met het onkruid moeten doen ? En we weten allemaal wat een formidabel resultaat je daarmee bereikt ...

 • Roger Geens

  Misschien kan men zelf ratten gif maken ,belangrijk zijn de stoffen die het bloed niet doen stollen . Ik zal toch maar een voorraad in huis halen ,na de zomer willen muizen en ratten terug de huizen opzoeken om een plaats voor de winter .

 • Dick van Aggelen

  Oplossing: neem een boerenfox, echte muizen, ratten en mollenvangers.

 • Tom vankampen

  Laat de natuur haar beloop en gang gaan... de mens denkt het te weten maar zorgt enkel voor problemen ... we moeten ons misschien eens stoppen met te moeien met zaken waar we niks van af weten en wat meer respect hebben en nederig zijn voor de natuur ...de mens is uiteindelijk een wezen dat totaal geen meerwaarde heeft voor de planeet... integendeel