Rapport: wereldwijd minder, maar modernere nucleaire wapens

Een kernbom wordt tot ontploffing gebracht.
photo News Een kernbom wordt tot ontploffing gebracht.
Kernmachten blijven wereldwijd hun arsenaal moderniseren en ontwikkelen. Dat blijkt vandaag uit een rapport van het onderzoeksbureau Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Het aantal kernkoppen daalt wereldwijd wel licht.

Wereldwijd zijn er begin dit jaar 13.865 kernkoppen geteld. Het gaat om een daling met 600 tegenover begin 2018, meldt SIPRI. "Volgens ons rapport is het totale aantal kernwapens gedaald, maar alle landen die nucleaire wapens bezitten, zijn hun arsenaal aan het uitbreiden of hebben plannen om hun arsenaal te moderniseren", verklaart onderzoeker Shannon Kile aan dpa. “Het is duidelijk dat nucleaire wapens belangrijk blijven voor hun militaire strategieën”, aldus Kile nog. Nucleaire wapens “hebben hun vermeende waarde voor de nationale veiligheid niet verloren”.

Negen landen bezitten zeker nucleaire wapens

Van negen landen is geweten dat ze nucleaire wapens bezitten: de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea.

De Verenigde Staten en Rusland, de grootste nucleaire machten, bezitten 90 procent van de wereldwijde reserves. SIPRI schat dat de VS 6.185 kernkoppen hadden in januari dit jaar, terwijl het bij de Russen om 6.500 kernkoppen zou gaan. De twee landen hebben hun arsenaal verminderd na een bilateraal akkoord uit 2010. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudy liessens

    En nog zijn er te veel

  • Geert Landsman

    De grote agressor is steeds de USA. Die voeren overal oorlogen. Je zou voor minder die wapens maken.

  • Josée Horemans

    Nucleaire wapens zijn en blijven nucleaire wapens of het nu moderne of oudere versies zijn !