Rappende priester geschorst door Keniaanse katholieke kerk: "Met rap breng ik jongeren naar de kerk, dan breng ik ze naar Christus"

Rappende priester Paul Ogalo is door de katholieke kerk in Kenia voor een jaar geschorst.
Twitter: @ @GhettoRadio895 Rappende priester Paul Ogalo is door de katholieke kerk in Kenia voor een jaar geschorst.
In Kenia heeft de katholieke kerk een priester geschorst die rapmuziek gebruikte voor zijn preken en op straat, om de lokale jongeren tot het katholieke geloof te brengen. 

Vader Paul Ogalo, ging zijn gemeenschap elke zondagochtend voor in zijn traditionele habijt, waar hij dan een normale katholieke mis gaf. Verderop in de dienst verwisselde hij echter zijn pij voor een t-shirt of blouse, een rode bandana en een korte broek en begon hij te rappen in zijn microfoon om zijn congregatie te vermaken én te inspireren.

De priester, die door de mensen vader Masaa genoemd wordt, gebruikt de rapmuziek niet alleen om jongeren naar zijn kerk te lokken, maar ook om ze van de drugs te houden. Volgens de priester helpt de rapmuziek hem bovendien met het dichten van de generatiekloof. “Ik breng de jongeren met rapmuziek naar de kerk. Daarna breng ik hen naar Christus”, zegt hij.

Disciplinaire maatregelen

Maar daar zijn de katholieke Keniaanse kerkvaders het niet mee eens. Bisschop Philip Anyolo laat aan CNN weten dat Ogalo voorlopig geschorst is. “De kerk heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen Ogalo. Het gebruik van rapmuziek is niet toegestaan bij het preken. De priester heeft een jaar de tijd gekregen om zijn gedrag te overdenken, voor hij opnieuw welkom is bij de kerk.”

Ogalo is een jaar lang dus alleen nog maar welkom als om diensten in de kerk bij te wonen of om er te komen bidden, maar hij mag voorlopig geen kerkdiensten meer leiden.

"Bang voor de Afrikaanse revolutie"

Er zijn zo’n 7,5 miljoen gedoopte katholieken in Kenia. Vader Masaa was een populaire priester die in het hele land bekend was door zijn optreden in lokale televisieprogramma’s en radiointerviews. Hij werd gezien als het nieuwe gezicht van de katholieke kerk in het land.

Een professor van een grote christelijke universiteit in Kenya nam het voor Ogalo op en verwijt de kerk bang te zijn voor de “revolutionaire gehalte” van zijn preken. “We onderwijzen hier hiphop én de Bijbel. Het is niet de populariteit van de priester waar de kerk bang voor is, maar de revolutionaire én Afrikaanse boodschap van zijn hiphop.”

Ook op sociale media ontvangt Vader Ogalo veel steun en velen noemen de katholieke kerk in Kenia “dictatoriaal”. Twittergebruikers roepen de kerk op om met de tijd mee te gaan. “Televisie, auto’s, gsm’s, microfoons en luidsprekers werden allemaal niet in de Bijbel gebruikt, maar worden tegenwoordig wel gebruikt om het gospel te verspreiden”, klinkt het. “Dus waarom niet rapmuziek?”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Bisschop

  Die rappers zijn de moderne tovenaars, je moet er maar in geloven. Jammer dat dat ook als muziek wordt aanzien. De normen zijn heel erg vervaagd.

 • Eida Lam

  Ge zou ze beter de weg naar een opleiding rappen.

 • Gerard Braeckmans

  Met de teksten van de rappers zal je niet in de hemel geraken.

 • Jeroen Van Simaeys

  Jaloezie top!

 • Juliaan Van Reeth

  Ik ben ook niet zo tuk op rapmuziek. Laat in die samenstelling het woordje muziek maar weg, want rap is niet bepaald muzikaal. Maar ja, de gustibus et de coloribus ... Vroeger konden we luisteren naar Gregoriaanse muziek in de kerk, maar sinds het 2de Vaticaans Concilie is zelfs het Latijn afgeschaft en daarmee ook de mystiek. Een verarming, vind ik, ook al ben ik atheist.