Ramos-Horta na moordaanslag opnieuw in openbaar

UNKNOWN

De Oost-Timorese president José Ramos-Horta heeft vandaag het personeel bedankt van het Australische ziekenhuis waar hij wordt verpleegd sinds er een maand geleden een aanslag op hem werd gepleegd. Het was voor het eerst sinds de aanslag dat de president van zich liet horen. Hij bedankte ook zijn aanhangers.

Ramos-Horta raakte levensgevaarlijk gewond toen afvallige soldaten hem op 11 februari bij zijn huis in de Oost-Timorese hoofdstad Dili onder vuur namen. "Ik ben vandaag voor het eerst in staat in het openbaar te spreken", zei hij in een op video opgenomen boodschap. Ramos-Horta werd na de aanslag een week lang kunstmatig in coma gehouden en is vijf keer geopereerd. Hij moet nog een huidoperatie ondergaan. Zijn artsen verwachten dat hij volledig herstelt.

Ramos-Horta moet waarschijnlijk nog zeker een week in het ziekenhuis in het Australische Darwin blijven en blijft na zijn ontslag naar verwachting nog een tijdje voor nabehandeling in Darwin. Hij bedankte iedereen die voor hem heeft gebeden en gezorgd.

De leider van de afvallige soldaten, Alfredo Reinado, werd tijdens de beschieting door bewakers van Ramos-Horta doodgeschoten. Een verdachte zit vast en zeventien verdachten worden gezocht. (novum/sps)