Raketaanvallen op Amerikaanse doelwitten in Irak, Groot-Brittannië stuurt oorlogsschepen naar Perzische Golf

De Amerikaanse ambassade aan de oevers van de Tigris in Bagdad.
AFP De Amerikaanse ambassade aan de oevers van de Tigris in Bagdad.
De Iraakse hoofdstad Bagdad en de omgeving errond zijn vanavond opgeschrikt door meerdere raketinslagen. De raketten kwamen onder meer neer in de zwaarbewaakte ‘groene zone’, waar de Amerikaanse ambassade ligt. Ook de luchtmachtbasis Al-Balad, waar Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn, werd geviseerd. Dat meldt het Iraakse leger. Er vielen geen dodelijke slachtoffers. Groot-Brittannië stuurt intussen twee oorlogsschepen naar de Perzische Golf “om Britse burgers beter te kunnen beschermen”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op Al-Balad, zowat 80 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen twee raketten neer bij de depots van de basis. Amerikaanse troepen die Iraakse soldaten opleiden, zijn er gestationeerd. Ze zijn nu in hoogste staat van paraatheid gebracht. Helikopters omcirkelen de site.

Ook in het centrum van Bagdad zijn raketten neergekomen. Het gaat daarbij om de groene zone, waar overheidsgebouwen en buitenlandse ambassades liggen. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

Bij een mortieraanval in de wijk Jadriya zijn wel vijf mensen gewond geraakt. Wie achter de verschillende acties zit, is voorlopig niet duidelijk. 

Iraniërs rouwen om de dood van generaal Qassem Soleimani.
VIA REUTERS Iraniërs rouwen om de dood van generaal Qassem Soleimani.

Wraak
De raketinslagen komen er nadat de Verenigde Staten in de nacht van donderdag op vrijdag de Iraanse generaal Qassem Soleimani en zijn belangrijkste luitenant in Irak gedood hebben met een droneaanval in de buurt van de luchthaven van Bagdad. Sinds die aanval is de situatie in de regio gespannen. 

De Iraanse Revolutionaire Garde (de elitetroepen van het leger van de Golfstaat; nvdr) beloofde eerder wraak te zullen nemen op “alle Amerikanen die zich waar dan ook binnen ons bereik bevinden”. Iran heeft 35 “vitale doelen” op het oog en kijkt daarbij onder andere naar de Perzische Golf.

Ben Wallace.
REUTERS Ben Wallace.

“VS had recht op verdediging”
Groot-Brittannië stuurt nu twee oorlogsschepen die richting uit om hun burgers bescherming te bieden. “Ik heb gisteren een gesprek gehad met mijn Amerikaanse collega Mark Esper”, verklaarde de Britse minister van Defensie Ben Wallace. “We roepen alle partijen op om de situatie te ontmijnen.” 

“In de voorbije maanden zijn Amerikaanse troepen in Irak herhaaldelijk aangevallen door milities die gesteund worden door Iran. Generaal Soleimani speelde daarbij een cruciale rol. Volgens het internationaal recht mag de VS zichzelf verdedigen tegen al wie een bedreiging vormt.”