Rajoy stapt op nu ook als leider van Spaanse Partido Popular

Mariano Rajoy stopt nu ook als partijleider van de PP.
EPA Mariano Rajoy stopt nu ook als partijleider van de PP.
De Spaanse ex-premier Mariano Rajoy stapt op als leider van de conservatieve Partido Popular. Dat heeft hij vanmiddag aangekondigd. Rajoy werd vrijdag door het parlement tot ontslag gedwongen nadat tegen hem een motie van wantrouwen werd ingediend. 

"Het moment is gekomen om een punt te zetten achter deze etappe. De Partido Popular moet blijven vooruitgaan en zijn verhaal in dienst van de Spanjaarden verder opbouwen, en dat onder leiding van een andere persoon", aldus de 63-jarige Rajoy tijdens een bijeenkomst van partijleiders van de PP. "Dit is het beste voor de PP, voor Spanje en voor mezelf."

Rajoy was sinds 2004 leider van de Partido Popular, en was van 2011 tot 2018 premier van Spanje. Zijn opvolger zal verkozen worden tijdens een bijzonder partijcongres.

Als premier werd Rajoy opgevolgd door de socialist Pedro Sanchez. De ex-premier verklaarde dat zijn nieuwe regering "zeer zwak" en "slecht" begonnen is aan haar termijn, en dat ze geen politieke stabiliteit kan garanderen. 

De PSOE van Sanchez beschikt maar over 84 van de 350 zetels in het Spaans parlement, terwijl de Partido Popular er 134 heeft. De motie van wantrouwen werd enkel gestemd na moeilijke onderhandelingen tussen de verschillende oppositiepartijen, waaronder de Baskische PNV en de Catalaanse separatisten.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Eindelijk verlost van die erfgenaam van Franco. Dat 2/3 van de top van zijn partij nu in de gevangenis zit is niet meer dan rechtvaardig, maar dat hij niets wist van het gesjoemel in zijn partij, dat gaat er bij mij niet in. Wel de Catalanen (laten) beschuldigen van alles en nog wat door zijn vriendjes in het Grondwettelijk Hof en op alle mogelijke manieren elke vorm van autonomie afwijzen, inclusief zijn eigen afkomst verloochenen...

 • jos beverke

  Rajoy een dictator?Hadden we maar in Belgie een politieker met zijn capaciteiten. Zeer competent en meertalig die weet waarover hij het had in zijn beleid.Hij wist zijn politieker tegenstanders met argumenten op hun plaats te zetten.Zijn opvolger, de socialist Sanchez, en Pablo Iglesias voorzitter van het ultra linkse Podemos kunnen goed schelden en grove taal gebruiken.Eens zien wat ze er van zullen van terecht brengen.

 • François Schelfhout

  Sanchez zal nog bleiten binnen enkele maanden bij de verkiezingen ! de Spaanse bevolking zal hem zijn verraad niet vergeven !

 • Jef Denijs

  Zet die gast maar vast bij de Catalaanse politici die hij liet opsluiten.

 • willy vercruyssen

  Nu de gevangenis in met die dictator