Radiostation bant popmuziek en de luistercijfers gaan door het dak

thinkstock
Een conflict over auteursrechten heeft een wel erg leuk gevolg gehad voor de openbare omroep in Bulgarije. De radiozender kon alleen nog muziek uitzenden die minstens 70 jaar oud was en dat bleek een verrassend effect te hebben op de luistercijfers. In positieve zin.

Twee maanden lang was er geen Justin Bieber of Rihanna meer te horen op Radio Bulgaria (BNR), nadat het management weigerde om nog iets te betalen aan auteursrechtenvereniging Musicautor, zeg maar de Bulgaarse versie van Sabam. Die had de tarieven dit jaar de hoogte in gejaagd, met maar liefst 250 procent.

Glenn Miller
Het resultaat: er was alleen nog Glenn Miller, The Andrew Sisters en lang vergeten klassieke muziek, jazz en folk uit het archief op de radio te horen. Volgens het Europese recht duurt het copyright immers maar tot 70 jaar na de dood van de componist.

Er werd dan ook met een angstig hartje uitgekeken naar het effect op de luistercijfers, maar dat bleek onterecht. Een derde van de 7,4 miljoen Bulgaren is met pensioen en dat liet zich zien. De cijfers bleken de hoogte in gegaan te zijn, in januari zelfs met 20 procent ten opzichte van eind vorig jaar.

Straffen
"In plaats van ons te straffen, bleken we net méér luisteraars te hebben", aldus BNR-woordvoerster Nikoleta Elenkova. Met een marktaandeel van 16,5 procent steeg het radiostation zelfs een plek in de ranking van populaire zenders, tot de derde plaats. "Het heeft ons aangezet om ons aanbod eens te herbekijken", aldus Alexander Velev, het hoofd van BNR.

Publiciteitsstunt
BNR betaalde tot nu toe elk jaar 256.000 euro aan auteursrechten. "Dat was een pak minder dan wat privézenders betalen", aldus directeur Ivan Dimitrov van Musicautor. "De prijsstijging van 250 procent willen we trouwen maar gradueel doorvoeren, over een periode van vijf jaar. Dat ze nu hogere luistercijfers zouden hebben, is gewoon een publiciteitsstunt."