Radicale coalitiepartner Catalaanse regering eist nu al onafhankelijkheid

Anna Gabriel, partijleider van de CUP, in het Catalaanse parlement.
afp Anna Gabriel, partijleider van de CUP, in het Catalaanse parlement.
De antikapitalistische en radicaal nationalistische partij CUP, de kleinere coalitiepartner in de Catalaanse regering, vraagt aan premier Carles Puigdemont dat hij de onafhankelijkheid van de Catalaanse republiek uitroept. Het geduld van de partij is op.

Puigdemont heeft van de Spaanse regering tot maandag gekregen om te verduidelijken of hij dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid van de regio heeft uitgeroepen. Bevestigt de premier dat, dan eist Spanje dat hij tegen ten allerlaatste donderdag die verklaring opnieuw intrekt, anders neemt Madrid de controle over de regio over.

Maar voor de CUP is het geduld op. Die radicale partij levert geen ministers in de Catalaanse regering, maar geeft met haar tien parlementszitjes wel steun aan de nationalistische coalitie. Zonder de zetels van de CUP heeft Puigdemonts partij geen meerderheid.

De partij, die zich compromisloos opstelt voor onafhankelijkheid, heeft nu in een brief aan de premier gevraagd om te bevestigen dat Catalonië zich afscheidt van Spanje en betreurt dat Puigdemont dindag "een grote opportuniteit" heeft laten schieten.

Volgens de CUP valt er geen hoop te verwachten van internationale bemiddeling, aangezien niemand de Spaanse regering al heeft durven terechtwijzen.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  Ze hebben gelijk de Catalanen tegen het franco-regime van Madrid !

 • Gino Denil

  Er zijn nu al gebieden in Catalonië die dan van dat zelfbeschikkingsrecht gebruik willen maken om zich af te scheuren van Catalonië. Om autonoom verder te gaan, zich aan te sluiten bij Frankrijk of bij de autonome provincie Aragon. Gaan ze dan zo consequent zijn om dat toe te laten. Dan kunnen we toekijken op het verbrokkelen en uiteenvallen van Catalonië.

 • Peter Vercauteren

  @Noël: Wie zegt dat de thuisblijvers allemaal nee-stemmers waren? Wie niet wil stemmen verliest ook zijn inspraak in het bestuur. Met jouw redenering kan je ook de hele EU opdoeken, aangezien er tijdens de laatste verkiezingen slechts 44% van de gerechtigde EU burgers een stem hebben uitgebracht.

 • Bernd Vaes

  Een onafhankelijk Catalonië zal er niet komen. Diensdag is de enige kans daartoe verkeken. Op papier is die onafhankelijkheidsverklaring er, maar die heeft net zo weinig waarde als de eerste paragraaf van het N-VA-statuut.

 • Noël Claes

  PS er zijn amper 40% van de Catalanen gaan kiezen, dus geen overwinning. Puigdemont zegt nu, nadat hij aan het volk heeft gevraagd om aan een illegale stemming deel te nemen, dat het volk het heeft gevraagd en NIET HIJ. Typisch politicus, de schuld in iemands anders zijn schoenen steken.