Radicaal nieuwe benadering voor hiv-vaccin brengt hoop

gettyimages.be
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe substantie op punt gesteld die mogelijk de weg vrijmaakt voor een langere behandeling tegen het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Bij tests bleek dat apen door het middel volledig beschermd waren tegen hiv. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Nature.

Gewoonlijk 'trainen' vaccins het immuunsysteem om een infectie te bestrijden. Voor dit vaccin gingen onderzoekers van het Scripps Research Institute in Californië anders te werk: ze veranderden het dna van apen om hun cellen hiv-bestrijdende eigenschappen te geven.

De dieren waren gedurende minstens acht maanden beschermd tegen het equivalent van aids bij apen. Volgens dokter Michael Farzan die het onderzoek leidde, gaat het om een "zeer, zeer krachtige bescherming". De substantie, met de naam eCD4-Ig, is de vrucht van verschillende jaren onderzoek door het zogenaamde The Scripps Research Institute uit Florida.

Om het langer beschermende effect te genereren, werd eCD4-Ig gekoppeld aan een adeno-geassocieerd virus, dat niet gevaarlijk is maar kan binnendringen in cellen om die voortdurend het beschermende proteïne te laten aanmaken.

Geen besmettingen

Eenmaal de rhesusapen de substantie hadden ingespoten gekregen, kregen ze steeds krachtigere dosissen van de 'aapversie' van het hiv-virus te verwerken. Geen enkele aap raakte besmet, in tegenstelling tot apen die niet behandeld werden met eCD4-Ig.

De verwachting is dat de bescherming gedurende meerdere jaren gegarandeerd is en dus duurzaam is. De bescherming zou ook universeler zijn in vergelijking met de conventionele vaccins tegen aids die de productie van specifieke antilichamen stimuleren.

Farzan onderstreept wel dat er nog bijkomend onderzoek nodig is naar de veiligheid van eCD4-Ig, zowel bij de rhesusapen als bij de mens.