Radicaal al-Nusra Front trekt zich terug uit bufferzone in Syrië

REUTERS
Het Syrische filiaal van het terreurnetwerk al-Qaida wil zich terugtrekken uit de gebieden die voortaan tot een veiligheidszone aan de grens met Turkije zullen behoren.

Strijders hebben twee dorpen niet ver van Turkije verlaten en overgedragen aan meer gematigde islamistische rebellen. Dat heeft een woordvoerder van het al-Nusra Front vandaag gezegd.

Turkije en de VS waren het eind juli eens geworden om extremisten van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uit het grensgebied te verdrijven en er een bufferzone op te trekken. IS controleert tegenwoordig een 70 kilometer lange strook in Noord-Syrië.

Het al-Nusra Front heeft geen interesse in een rol in een door Turkije gesteunde militaire operatie, luidt het in een persverklaring. Hun milities zullen hun stellingen in het noorden van de provincie Aleppo verlaten en de IS in andere delen van het land bestrijden.

Al-Nusra en IS hebben beiden een radicaalislamitische ideologie, maar zijn elkaar vijandiggezind en vechten tegen elkaar in de Syrische burgeroorlog.