Racistische en xenofobe feiten in Frankrijk met 130 procent toegenomen

Gevandaliseerde grafzerken op een joodse begraafplaats nabij Strasbourg.
Photo News Gevandaliseerde grafzerken op een joodse begraafplaats nabij Strasbourg.
Het aantal racistische en xenofobe feiten is vorig jaar in Frankrijk met 130 procent toegenomen. Dat blijkt uit een balans die het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs vandaag heeft gepubliceerd. Het ging grotendeels om bedreigingen.

Het aantal racistische en xenofobe feiten was al twee jaar aan het dalen bij onze zuiderburen, maar in 2019 registreerden de autoriteiten opnieuw een explosieve stijging tot 1.142 feiten. In 2018 telde de overheid er 496. Volgens het ministerie maakten dreigementen (977) vorig jaar het leeuwendeel van de feiten uit. 

Dreigende woorden en gebaren, opschriften, brieven en pamfletten waren ook verantwoordelijk voor de toename van het aantal antisemitische feiten. Zij stegen met 27 procent tot 687 feiten. Het aantal daden, een categorie die onder meer fysiek geweld en beschadigingen van goederen omvat, daalde met 15 procent. 

Volgens het ministerie staat het aantal "antichristelijke" feiten nog steeds bovenaan in de rangschikking van de antireligieuze daden en feiten. Het ministerie registeerde er 1.052, een cijfer dat stabiel is gebleven. In de meeste gevallen gaat het om beschadigingen van religieuze goederen. Het aantal anti-islamitische feiten blijft in verhouding klein (154), maar is wel aan het toenemen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frans Venloo

  Frustratie is meer op zijn plaats tegen Macron

 • Gaston Armi

  Zonder al die godsdiensten zou er vrede op aarde zijn.

 • Lucien Mertens

  Recht evenredig met de instroom...? Ze zijn zo lief meneer.

 • Theo Striem

  We gaan terug naar 1932, de burgers pikken het gepamper niet meer criminelen mogen vrij hun ding doen zonder gestraft te worden, migranten krijgen de best mogelijke opvang en zodra ze alles hebben een huis alles gratis betaalt door de bevolking die met twee jobs niet rond komen omdat ze alles zo duur maken om het voorgaande allemaal te financieren Mensen die 45 jaar werken krijgen 1300 euro zakgeld de rest roomt weer de staat af En dan vinden ze het raar de eigen bevolking zich hier tegen verzet

 • Patrick Goebel

  Hoe zou dat nu toch kunnen komen