Raadgever Saddam Hoessein ligt op sterven

UNKNOWN

Tariq Aziz, jarenlang Iraaks vicepremier onder Saddam Hoessein, ligt op sterven. Aziz was het gezicht van het regime van Saddam en wordt al vijf jaar vastgehouden door de Amerikanen. Hij moet nog voor de rechtbank verschijnen, maar door een longziekte lijkt het erop dat hij zijn rechtzaak niet meer zal halen, meldt de Times.

"Genoeg gestraft"
De zoon van Aziz, Ziad, was niet op de hoogte van de slechte gezondheidstoestand van zijn vader. Hij wist dat hij naar een gedeelde cel in Camp Cropper, deel van een Amerikaanse basis in Bagdad, was gebracht zodat zijn celgenoot zijn toestand in de gaten kon houden. Om veiligheidsredenen kon Ziad zijn vader de voorbije weken niet bezoeken. Hij eist dat zijn vader nu zo snel mogelijk berecht of vrijgelaten wordt. "Vijf jaar is genoeg om hem te straffen", zei Ziad. "Hij maakte deel uit van het regime maar werd nooit vervolgd. Hij is nu 72 en heeft gezondheidsproblemen. Laat hem zijn laatste dagen bij zijn kleinkinderen doorbrengen."

"Saddam groot man"
Aziz gaf zich kort na de Amerikaanse invasie over. Volgens zijn zoon heeft hij geen spijt van zijn werk voor Saddam. Meer nog, hij gelooft nog steeds dat de dictator een groot man was. Toen Saddam werd geëxecuteerd, riep Aziz: "Hij is mijn vriend, mijn leider, mijn president". Maar volgens Ziad treft zijn vader, de enige christen uit de entourage van Saddam, geen schuld bij de misdaden die gepleegd zijn. Hij hield zich enkel met politiek bezig. (gb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN