Raad van Europa gekant tegen uitlevering Assange: “Beangstigend effect op persvrijheid”

AP
De Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa heeft Groot-Brittannië opgeroepen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet uit te leveren aan de Verenigde Staten door het potentiële negatieve effect op de persvrijheid.

De aanklacht van de VS tegen Assange roept vragen op over de bescherming van personen die schendingen van mensenrechten blootstellen, zegt Commissaris voor de Rechten van de Mens, Dunja Mijatovic. De Verenigde Staten hebben achttien aanklachten ingediend voor het delen van staatsgeheimen over militaire activiteiten van de VS in Irak en Afghanistan.

"De brede en vage aard van de beschuldigingen is verontrustend, aangezien het bij veel van die beschuldigingen gaat over de kernactiviteiten van onderzoeksjournalistiek in Europa en daarbuiten", aldus Mijatovic. De uitlevering zou volgens Mijatovic daarom "een beangstigend effect kunnen hebben op de persvrijheid" en zou uiteindelijk "de pers kunnen belemmeren bij het uitvoeren van diens taak als verspreider van informatie en publieke waakhond in democratische samenlevingen".

In het geval van uitlevering zou volgens de speciale VN-rapporteur voor foltering, Nils Melzner, de opsluiting in de Verenigde Staten en de straf die hem mogelijks zou worden opgelegd door de Amerikaanse rechtbanken "een risico op foltering of onmenselijke en vernederende behandeling" kunnen inhouden.

Het proces over een mogelijke uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange door Groot-Brittannië aan de Verenigde Staten begint volgende week maandag in Londen. Assange riskeert 175 jaar cel.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Benoit

  Assagne is een held.De enige die de stinkende beerputten van het US leger durft opentrekken.

 • Patrick De Dauw

  Denk dat er toch nog een verschil is tussen persvrijheid, landverraad en spionage

 • jonas van poucke

  welke krant in Europa durft het echt opnemen voor de persvrijheid?

 • Jef Van De Plas

  stuur die man naar een plastisch chirurg, stop hem daarna weg in een leuk land , met voldoende geld, een beschermde getuige die nuttig werk heeft geleverd .

 • joseph verbeke

  Persvrijheid?Militaire geheimen openbaar maken en militairen ter plaatse zo in gevaar brengen!Eigenaardige persvrijheid.