Queen wijdt nieuwe Heathrowterminal in

UNKNOWN

Koningin Elizabeth II heeft de even moderne als omstreden nieuwe terminal op de Londense luchthaven Heathrow vandaag ingewijd. Uit vrees voor spectaculaire protestacties tegen de uitbreiding van de grootste luchthaven van Europa werd de ceremonie met de 81-jarige queen door een grootschalige politiemacht afgeschermd.

Niet meer wachten
Met de ingebruikname van Terminal 5 (T5) zullen de reeds spreekwoordelijke vertragingen, de lange wachtrijen voor de veiligheidscontroles en de aanzienlijke problemen bij de inklaring van de bagage tot het verleden behoren, belooft de uitbater van de luchthaven, BAA. Voor het personenverkeer opent de terminal op 27 maart zijn deuren. "Terminal 5 is een fantastische installatie en onze klanten zullen van de grote ruimte die ze nu krijgen, het comfort en de voordelen kunnen genieten", verklaarde de baas van British Airways, Willie Walsh.

Alarm door rugzak
Protestacties tegen de uitbreiding van Heathrow haalden de afgelopen tijd steeds opnieuw de krantenkoppen. Gisteren nog was een man met een rugzak het tarmac van de luchthaven opgelopen en veroorzaakte daarmee groot alarm. Enkele dagen eerder hadden milieuactivisten van Greenpeace in Heathrow een passagiersvliegtuig beklommen en daar een spandoek ontrold.

Dringend nodig
Voorstanders van de bouw wezen er op dat de infrastructuur van de vier oude terminals niet meer was opgewassen tegen de stijgende passagiersaantallen. De capaciteit in Heathrow schommelt rond de 45 miljoen passagiers per jaar, terwijl in werkelijkheid ongeveer 68 miljoen passagiers werden behandeld.

Voorlopig enkel BA
T5 wordt voorlopig uitsluitend door de grootste Britse luchtvaartmaatschappij British Airways als haar nieuwste Londense knooppunt gebruikt. De voltooiing van het reeds 15 jaar geleden geplande project liep steeds opnieuw vertragingen op. Het totale kostenplaatje bedraagt 4,3 miljard pond (5,6 miljard euro). (belga/sd)

T5 van buitenaf gezien.
UNKNOWN T5 van buitenaf gezien.
De politie was nadrukkelijk aanwezig.
UNKNOWN De politie was nadrukkelijk aanwezig.
UNKNOWN