Queen noemt Chinese functionarissen "zeer onbeleefd"

Gisteren zijn camerabeelden opgedoken waarop de Britse koningin Elizabeth II tijdens een receptie Chinese ambtenaren "zeer onbeleefd" noemt. Het incident vond plaats enkele uren na een blunder van de Britse premier David Cameron over Nigeria en Afghanistan.

Queen Elizabeth maakte de opmerkingen tijdens een gesprek met Lucy D'Orsi, een verantwoordelijke van de Londense politie, die vertelde over problemen tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping in oktober. De politieagente vertelde hoe de Chinese functionarissen een ontmoeting met Barbara Woodward, de ambassadrice van het Verenigd Koninkrijk in China, verlieten en zeiden dat het bezoek voorbij was. "Ze waren erg onbeleefd", antwoordde de koningin.

Privé
Een woordvoerder van het koninklijk paleis wilde geen commentaar geven op "privégesprekken van de koningin", die plaatsvonden tijdens een evenement voor de negentigste verjaardag van Queen Elizabeth. Ook de Londense politie zei dat ze niet van plan was commentaar te geven op dat "privégesprek".

Er kwam nog geen officiële Chinese reactie. Maar toen de beelden van de koningin door de televisiezender BBC World werden uitgezonden, werd de uitzending onderbroken in China.

Cameron
Eerder gisteren werd de Britse premier David Cameron erop betrapt Nigeria en Afghanistan te bestempelen als "misschien wel de twee meest corrupte landen ter wereld". Dat gebeurde tijdens een privégesprek met de koningin dat werd vastgelegd op camerabeelden.

Elizabeth klinkt met de Chinese President Xi Jinping.
REUTERS Elizabeth klinkt met de Chinese President Xi Jinping.