Queen Elizabeth zwijgt over aftreden in kersttoespraak

EPA
De jaarlijkse kersttoespraak van koningin Elizabeth, die deze middag is uitgezonden, stond in het teken van verzoening. In de toespraak, die eerder in Buckingham Palace is opgenomen, blikt de 88-jarige vorstin onder meer terug op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in augustus. Ook het referendum over de onafhankelijkheid in Schotland komt aan bod. En tot spijt van de talloze Britten die al een gokje waagden, repte de Queen met geen woord over een eventueel aftreden.

Zittend en gekleed in een paarse jurk met op de achtergrond een kerstboom benadrukte de Queen het belang van verzoening en respect voor anderen. "Verzoening is het vredige einde van een conflict. In augustus werden we hieraan herinnerd, toen landen aan beide kanten van de Eerste Wereldoorlog samenkwamen om in vrede te herdenken."

Verzoening kent vele vormen, ging ze verder. Sport verbindt bijvoorbeeld mensen en landen, zoals bij de Gemenebestspelen in Glasgow waar ruim zeventig landen aan meededen. Ook de Invictus Games van kleinzoon prins Harry zijn hier een voorbeeld van. "De moed, vastberadenheid en het talent van de atleten inspireert ons en het doorbreekt onderlinge verschillen."

Verschillen

Het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland zorgde juist voor onderlinge verdeling. "Velen voelden teleurstelling na het referendum in Schotland, terwijl anderen juist opgelucht waren. Het zal tijd kosten om deze verschillen te overbruggen."

Elizabeth sprak ook haar waardering uit voor de hulpverleners en vrijwilligers die, vaak met gevaar voor eigen leven, slachtoffers in conflictgebieden en van ziektes als ebola te hulp zijn geschoten. Het leven van Jezus, wiens geboorte met kerst gevierd wordt, is een grote inspiratie voor de vorstin: "Een rolmodel van verzoening en vergiffenis."

Weddenschappen over troonsafstand

Maar ook wat er niét gezegd werd tijdens de toespraak, is interessant. Want Elizabeth repte niet over een eventueel aftreden. En dat terwijl het vorige week over het Kanaal gonsde van de geruchten als zou de koningin met Kerstmis haar aftreden aankondigen. Voor de traditioneel goklustige Britten was dat toen bhet startsein om massaal op een eventuele troonsafstand haar opvolging te gaan wedden - wordt het zoon Charles of toch maar de razend populaire kleinzoon William?

Gokkantoor Coral vond de toeloop van gokkers zo verdacht, dat het voor 'inside informatie' vreesde en alle weddenschappen onmogelijk maakte. Maar dat bleken dus zorgen om niks te zijn. Tot nader order blijft de Queen gewoon aan het roer.