Qatar verlaat na 57 jaar oliekartel OPEC

Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar, laat weten dat zijn land uit de OPEC stapt.
REUTERS Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar, laat weten dat zijn land uit de OPEC stapt.
Qatar trekt zich per 1 januari terug uit de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). Dat heeft de energieminister van Qatar Saad al-Kaabi aangekondigd op een persconferentie in Doha. Het Golfstaatje zei na het vertrek niet langer gebonden te zijn aan productieafspraken door de OPEC.

Qatar is sinds 1961 lid van de OPEC. Volgens de energieminister wil Qatar zich focussen op de productie van aardgas. Het Golfstaatje is de op tien na grootste olieproducent van de OPEC, met een dagelijkse productie van 610.000 vaten in oktober. Qatar is ‘s werelds grootste exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

Qatar ligt al enige tijd overhoop met zijn buurlanden Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Zij beschuldigden het Golfstaatje van steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met Iran. De politieke en diplomatieke banden met Qatar werden verbroken.

Rusland

De OPEC vergadert deze week op het hoofdkwartier in Wenen over de productie. Naar verwachting gaat de organisatie samen met bondgenoten als Rusland dan besluiten om de productie te verlagen om zo de olieprijzen aan te jagen. De olieprijzen zijn de afgelopen tijd stevig gedaald, door zorgen over een hoge productie en zwakkere vraag.

Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, heeft samen met niet-lid Rusland besloten om ook in 2019 samen op te trekken bij het bepalen van de olieproductie om zo de markt te reguleren. Dat kwamen beide landen overeen op de G20-top in Argentinië.

De olieprijzen gingen maandag flink omhoog, mede door berichten over de verlengde samenwerking tussen Saudi-Arabië en Rusland. Ook werd bekend dat de Canadese provincie Alberta de olieproductie wil gaan verlagen om zo het overaanbod aan te pakken. In Alberta bevinden zich de olierijke teerzandgebieden van Canada.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Daniel Corstjens

    Hier het grootste voorbeeld dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden worden,en dat gebeurd in Belgie ook met de stroom,het brood,met bijna alles!

  • eddy vermeir

    Dat beloofd weer onrust in onze portemonnee en de regering wint weer de lotto!

  • Herman Hermans

    Prijzen olie zullen sowieso dalen! Overal in de wereld behalve in België!