Qatar ontkent categoriek: "Nog geen enkele dode bij bouwwerken voor WK"

FBI onderzoekt toewijzing WK's 2018 en 2022

AP
De Qatarese overheid heeft temidden van het FIFA-schandaal fors uitgehaald naar de Amerikaanse krant Washington Post. Die hekelde onder de titel "De menselijke tol van de corruptie van de FIFA" vorige week de vele doden die er al gevallen zijn en nog zullen vallen bij de bouw van de stadions en andere projecten voor het WK van 2022. Maar "dat is compleet fout", aldus de regering van de woestijnstaat. "Er is nog geen enkele dode gevallen." Ondertussen is ook duidelijk geworden dat de FBI de toewijzing van het WK en dat van 2018 onderzoekt.

In de voetbalwereld wordt er na het ontslag van FIFA-voorzitter Sepp Blatter volop gespeculeerd of het WK voetbal over zeven jaar nog wel in Qatar zal doorgaan. De toewijzing van de organisatie van het grootste voetbalfeest ter wereld maakt zelfs deel uit van het gerechtelijk onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Ook het WK van 2018 in Rusland wordt onderzocht. Dat bevestigde een anonieme bron bij het Amerikaanse gerecht aan het Britse nieuwsagentschap Reuters. Ook het Zwitserse gerecht gaat na of er bij de toewijzingen van beide WK's sprake is van verdachte handelingen.

Sepp Blatter kondigt op 2 december 2010 aan dat Qatar het WK van 2022 mag organiseren.
AFP Sepp Blatter kondigt op 2 december 2010 aan dat Qatar het WK van 2022 mag organiseren.

"Nog geen enkele arbeider overleden"

Maar Qatar laat het daar niet bij en het land weert zich als een duivel in een wijwatervat. In een overheidscommuniqué ontkende het land vandaag de berichtgeving uit de Washington Post van vorige week over de miserabele omstandigheden waarin de gastarbeiders in het land moeten werken. Volgens de krant stierven er al 1.200 arbeiders bij de bouwprojecten en kan de tol tegen het begin van het wereldkampioenschap oplopen tot 4.000 doden.

"Dit is helemaal fout. Integendeel, na bijna vijf miljoen arbeidsuren op WK-constructiesites is er geen enkele arbeider overleden. Geen enkele." Volgens de Qatarese regering heeft de krant de totale sterftecijfers van alle Nepalese en Indiase arbeiders in Qatar genomen, ook wie niet aan WK-projecten werkt, en vermenigvuldigd met het aantal jaren tussen vandaag en 2022, "een berekening die ervan uitgaat dat de dood van elke migrant in Qatar werkgerelateerd is".

'Na bijna vijf miljoen arbeidsuren op WK-constructiesites is er geen enkele arbeider overleden'

Communiqué regering Qatar

Infografiek

Qatar hekelt ook de "dramatische infografiek" bij het artikel van de Washington Post waarin het aantal doden vergeleken wordt met de voorbereidingen van andere grote sportevenementen, bijvoorbeeld de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Daar zou maar één arbeider om het leven gekomen zijn. "Maar een juiste vergelijking zou dan zijn om elke gestorven migrant in het Verenigd Koninkrijk tussen 2005 en 2012 te linken aan de Olympische Spelen van 2012."

"Door het artikel van de Post geloven lezers over heel de wereld nu dat duizenden gastarbeiders in Qatar zijn gestorven of zullen sterven bij de bouwprojecten voor het WK. Een claim die geen enkele feitelijke basis heeft."

Qatar vraagt dat de Washington Post het artikel zou terugtrekken en een correctie zou plaatsen. De krant weigert daar echter op in te gaan.

De volgens Qatar "dramatische infografiek" waarin het aantal doden in Qatar vergeleken wordt met andere sportevenementen.
Washington Post De volgens Qatar "dramatische infografiek" waarin het aantal doden in Qatar vergeleken wordt met andere sportevenementen.

"Organisatie WK niet in gedrang"

Qatar heeft zich vandaag trouwens ook zelfverzekerd getoond in het lopende onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond. De Qatari maken zich sterk dat ze "geen gevolgen zullen ondervinden van het afscheid van Blatter".

"De recente ontwikkelingen zullen onze organisatie van het WK niet in de weg staan", zegt het land. Ook in Duitsland maken ze zich overigens geen zorgen. Eerder was in de pers verschenen dat ook de Duitse WK-organisatie van 2006 voorwerp zou uitmaken van het FIFA-onderzoek van de Amerikaanse FBI. Toch is Duits minister van Sport Thomas de Maizière niet ongerust. "Ik heb gesproken met mijn Amerikaanse collega, die het onderzoek naar de FIFA voert", zegt hij. "Zij heeft me gerustgesteld en gezegd dat er niets verdachts is aan onze WK-organisatie. Ook zal zij me waarschuwen indien dat toch nog het geval zou zijn."

'Wij zullen geen gevolgen ondervinden van het afscheid van Blatter'

Qatar

Blatter is vertrokken

Vanochtend nam Sepp Blatter definitief afscheid van zijn burelen in de FIFA-gebouwen in Zürich. Hij kreeg minutenlang applaus van de ongeveer 400 personeelsleden op de hoofdzetel en haalde in een speech nogmaals de redenen van zijn vertrek aan.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke is intussen niet van plan om een stap opzij te zetten. Nochtans kwam hij in opspraak nadat de FBI een verdachte transactie van tien miljoen dollar aan het licht bracht. "Ik kan na wat er de afgelopen dagen is gebeurd geen enkele reden bedenken waarom ik niet door zou gaan als secretaris-generaal. Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig", vertelde hij aan France Info.

Journalisten bij het FIFA-hoofdkwartier in Zürich.
EPA Journalisten bij het FIFA-hoofdkwartier in Zürich.

'Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig'

Jérôme Valcke, secretaris-generaal FIFA