Qatar belooft 15 miljard dollar investeringen in Turkije

Emir Tamin ben Hamad Al-Thani zat drie uur samen met president Erdogan in de Turkse hoofdstad Ankara.
REUTERS Emir Tamin ben Hamad Al-Thani zat drie uur samen met president Erdogan in de Turkse hoofdstad Ankara.
Qatar heeft toegezegd 15 miljard dollar te investeren in Turkije. Het geld wordt doorgesluisd naar de Turkse financiële markten en de bankensector, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De investering werd aangekondigd na een ontmoeting van de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani (38), en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (64) vandaag in Ankara. De ministers van Financiën van beide landen waren ook aanwezig bij de bijeenkomst.

Na bekendmaking van de investering door Qatar ging de koers van de Turkse lira omhoog. De lira heeft juist flink aan waarde verloren door zorgen over het economisch beleid van Erdogan en de toenemende spanningen tussen Ankara en Washington, vanwege de ruzie over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit. Beide landen zijn nu in een handelsconflict met importheffingen verwikkeld.

De regering van Qatar gaf een verklaring uit na de bijeenkomst tussen Al-Thani en Erdogan. Daarin staat dat de emir een bevel heeft gegeven waarbij de staat Qatar een reeks economische projecten, investeringen en betalingen zal doen van 15 miljard dollar ter ondersteuning van de Turkse economie.

Qatar en Turkije hebben vriendschappelijke banden met elkaar. Zo stond Ankara vorig jaar aan de kant van de Golfstaat toen verschillende Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, de politieke en economische banden met Qatar doorsneden. Dat gebeurde onder meer vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met Iran.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Van Acker

  Qatar, vriendjes van Iran. Benieuwd naar tweet van Trump en effect op lira. Gaat Qatar nu ook Iphones verbieden?

 • Gino Denil

  Nog 15 miljard buitenlandse schuld bij. Terwijl dat eigenlijk al de kern van het probleem is.

 • Wilfried Vanden Berg

  En hoeveel gaat er naar zijn ........in Zwitserland?

 • Francinne Declerque

  Dankzij Qatar herleeft de lira tijdelijk op, mooie afspraak en regeling van erdogan maar is dit ook waar ? En gaat dat zinvol ingezet worden die lening of investering ? Erdogan heeft tenslotte al een veelvoud van dit bedrag van de eu gekregen, en blijkt dat hij niet gaat kunnen terugbetalen.

 • Christine Laevers

  Als ik het globaal bekijk, stel ik vast dat geen enkele politieke leider constructief bezig is. Het is een combinatie van onkunde en onzelfzekerheid. Sommige mensen worden heel rijk, de meeste bevolkingen van die landen gaan de prijs betalen.