Pupilvernauwing, braken en verstoord centraal zenuwstelsel: "Zo goed als zeker ook sarin gebruikt in Douma"

Slachtoffers van de vermoedelijke gasaanval in Douma op 7 april 2018 die aan minstens 70 mensen het leven kostte.
EPA Slachtoffers van de vermoedelijke gasaanval in Douma op 7 april 2018 die aan minstens 70 mensen het leven kostte.
De Verenigde Staten vermoeden dat het Syrische leger niet alleen chloorgas maar ook sarin heeft gebruikt op 7 april in Douma nabij Damascus. Dat zegt een verantwoordelijke van de Amerikaanse regering zaterdag.

"Op basis van de beschikbare informatie is het duidelijker dat chloorgas is gebruikt, maar we hebben significante informatie dat er ook gebruikgemaakt is van sarin", zei de verantwoordelijke anoniem. Sarin is een krachtiger zenuwgas, dat een jaar geleden gebruikt werd in Khan Sheikhoun, een aanval die ook al een Amerikaanse reactie uitlokte.

De Amerikaanse verantwoordelijke zegt dat analyse van de beelden in Douma doet uitschijnen dat sarin is gebruikt, een verboden chemisch wapen. Ook de "symptomen die dokters, ngo's en andere bronnen beschrijven" doen daaraan denken.

"Ze spreken van pupilvernauwing, braken en een verstoord centraal zenuwstelsel", zegt de verantwoordelijke. "Dat zijn geen symptomen van chloorgas. Ze zijn veroorzaakt door zenuwgas."

"De symptomen, maar ook de tientallen doden en honderden gewonden doen denken aan sarin. Dat is een veel efficiënter wapen", zegt de verantwoordelijke.
Een team van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) moet in Douma onderzoeken welke wapens exact zijn gebruikt. Een schuldige aanwijzen, behoort niet tot de opdracht van de onderzoekers.

EPA
EPA

Precisieaanvallen

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden vrijdagnacht aanvallen uit op faciliteiten voor de productie en opslag van chemische wapens van het regime van machthebber Bashar al-Assad. Het ging om een vergelding voor een chemische aanval die zeker veertig doden eisten volgens hulpverleners ter plaatse. Damascus ontkent.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abdul hamid Shah

  Mijn hart gaat naar die kleintjes. Hoe veel pijn hadden ze niet toen ze dood gingen.Maar de oorlog maffia moet verder anders hoe gaan ze meer geld verdienen? Komaan k heb kinderen van 5 en 1jaar oud k kan dit allemaal echt niet meer zien.

 • walter Bogaerts

  Raar ik heb een artikel gelezen van een gerenommeerde dokter ter plaatsen, die is op zoek gegaan naar gewonden in hospitalen. Daar zouden zich honderden slachtoffers zich bevinden, geen gevonden en hij was niet alleen.

 • Filip Desmedt

  Dus het bombardement is er gekomen op aanraden van anonieme bronnen die een vermoeden hadden .... Er is momenteel geen grotere oorlogsstoker dan Engeland , en USA !!! Ze vervalsen alle gegevens , ze bombarderen zonder bewijzen , en laten Europa , waar Engeland NIET meer toebehoort , vol lopen met inwijkelingen . Dit is een opgezet plan om Europa te verzwakken !! Verdeel en heers !! USA zet overal de boel op stelten !! Ze zijn 100 keer slechter dan Rusland !!

 • Gilbert Haelewyn

  Allemaal zever. Men moet geen groot oorlogsstrateeg zijn om te weten dat Assad die gasaanvallen niet heeft gepleegd. Als dan men toch de kwakkels van de VS gelooft, hier mijn verhaal. De chloorflessen komen uit Duitsland, naam en adres van de firma zijn bekend. Het gas wordt vanuit Libië, via Nederland, Turkije, tot bij de geradicaliseerde moslims (brave rebellen voor het Westen) in Syrië gebracht. Daarmee worden er dan aanslagen gepleegd en wordt de schuld bij Assad gelegd.

 • Els Vervoort

  Inderdaad Tom Haezebrouck. Een gezonde reactie van de media zou zijn om alle mogelijke denkpistes na te gaan. Men stelt zich zelf geen vragen meer over het feit wat de VS daar eigenlijk doet. Zijn ze uitgenodigd in Syrië door Assad? Met wat moeien ze zich? De VS beschuldigt, straft en voert uit. Zij zijn aanklager, rechter en beul te zelver tijd zonder bewijzen. En de media speelt het spel mee. Wansmakelijk.