Puigdemont woont actie in Leuven bij naar aanleiding van 100 dagen ballingschap

Puidgemont was ook aanwezig op de actie in Leuven.
RV Twitter @wflorizoone/@joanmariapique Puidgemont was ook aanwezig op de actie in Leuven.
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft dinsdagavond in Leuven een protestbijeenkomst bijgewoond van Assemblea Nacional Catalana (ANC) en Omnium. Een honderdtal Catalanen kwam er bijeen omdat Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers nu al 100 dagen in ballingschap zijn in België.

Een honderdtal Catalanen en een tiental Spaanse cameraploegen waren tussen 19.30 uur en 20 uur aanwezig op de protestdemonstratie op de pui van het Leuvense stadhuis. Verschillende toonden de slogan 'Human rights'.

Volgens de beide organisaties zijn de Catalaanse leiders die in Spanje worden vastgehouden "politieke gevangenen wier enige misdaad het was het stemrecht van mensen te verdedigen". "Het is een schande voor de democratie. Ze moeten onmiddellijk worden vrijgelaten". Ook Puigdemont en zijn ministers moeten naar Catalonië kunnen terugkeren zonder vrees om opgepakt te worden."

Tijdens de protestactie werd onder meer het lied 'de Zang van de vogel' gespeeld door twee in Leuven wonende Catalanen. In een korte toespraak wees Puigdemont erop dat het een lied van vrede is. "Ook het Catalaanse volk wil op een weliswaar vastberaden maar steeds vredevolle manier zijn eigen toekomst bepalen", aldus de Catalaanse leider. Ook hij bestempelde de opsluiting van de Catalaanse leiders in Spanje als "totaal onbillijk". "Ze zitten in voorarrest, maar er is aan geen enkele wettelijke voorwaarde voor opsluiting in voorarrest voldaan", aldus Puigdemont. 

BELGA
BELGA
BELGA40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Alle respect voor Carles Puigdemont. Gelukkig krijgt hij steun van de N-VA. Aan de tegenstanders, bagger rustig voort.

 • André Van Laethem

  @Herbots. Rahoy bestuurt zijn land zoals het moet. Als dat dictatuur is moeten de catalanen eens dringend leren dat democratie nooit het eenzijdig uitroepen van onafhankelijkheid is. Die gast gaat met zijn paar miljoen aanhangers een land met een veelvoud van inwoners naar beneden halen. Morgen roep ik de onafhankelijkheid uit van mijn straat. Men zal ook zeggen dat het democratie is ? En by the way. Franco is dood.

 • Guido Delrio

  Leve Tabarnia!

 • jintha peeters

  die is als de wever ook media geil pff stuur die gast is terug samen met de rest van de nva dan zijn we eindelijk van hun vanaf

 • Marleen Gevers

  10 aanhangers en 90 journalisten... de eerste democratische waarde is je aan de grondwet van je land houden.. kom dan niet af met democratische waarden van puigdemont, die heeft hij alleen als het in zijn kraam past.