Puigdemont wil terugkeren naar België na afhandeling Duitse procedure

REUTERS
De gewezen Catalaanse minister-president is van plan om terug te keren naar België van zodra de gerechtelijke procedure in Duitsland is afgerond. Dat heeft hij vandaag verklaard tijdens een persconferentie in Berlijn.

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart, op basis van een Europees aanhoudingsbevel van Spanje, opgepakt nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Puigdemont was toen onderweg van Finland naar ons land, waar hij in ballingschap verblijft. Gisteren werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, maar hij moet wel in Duitsland blijven tot de gerechtelijke instanties in dat land zich ten gronde uitgesproken hebben over zijn mogelijke overlevering aan Spanje.

Zolang die gerechtelijke procedure aan de gang is, zal Puigdemont in Duitsland blijven, zo maakte hij vandaag duidelijk. Maar wanneer de uitspraak in zijn voordeel uitvalt, is hij van plan om terug te keren naar België. Puigdemont wil "zijn activiteiten in ballingschap" in ons land hervatten.
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cedric van nyevelt

  joris , het gaat ons niet om juridische analyse , maar over naar een manier van denken te verwijzen die aantoont dat er geen coherentie is in de argumenten van separatisten

 • André Van Laethem

  Maar de Belg wil Puigdemont niet behalve een kleine minderheid. Maar die zijn het gewoon om te zeggen dat een minderheid de meerderheid is.

 • Joris Vanderaert

  Cedric, het zelfbeschikkingsrecht dat door de VN onderschreven wordt is er één voor volkeren, niet voor gemeenten waar men de grondwet maar een vodje papier vindt.

 • cedric van nyevelt

  leve de koning ! volgens Darius, haalt democratie altijd het morele niveau van de gemeenschap omlaag: slechte elementen grijpen hun kans en kunnen hun gang gaan, tot een leider van het volk een einde maakt aan hun kwalijke praktijken. Die leider wordt daardoor zo populair dat hij in feite een monarch is. En aangezien democratie toch altijd op monarchie uitloopt, waarom zou je dan die onnodige omweg nemen

 • rob jamers

  België heeft zich ronduit belachelijk gemaakt. N-VA des te meer ! Zovlug mogelijk naar Spanje uitleveren, zodat deze soap ten einde loopt.