Puigdemont vraagt om vervolging te laten vallen: "Geen geweld, dus geen rebellie"

Een politiewagen voor de ingang van de gevangenis in Neumünster, waar Puigdemont in de cel zit in afwachting van de gerechtelijke procedure.
AP Een politiewagen voor de ingang van de gevangenis in Neumünster, waar Puigdemont in de cel zit in afwachting van de gerechtelijke procedure.
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vraagt aan het Spaanse Hooggerechtshof om de vervolging wegens rebellie te laten vallen. Het voornaamste argument is dat er geen geweld werd gebruikt. Dat heeft zijn verdediging maandag aangekondigd.

Concreet vraagt de verdediging dat het hele dossier van rechter Pablo Llarena nietig zou worden verklaard. De rechter bevestigde in maart de vervolging van dertien Catalaanse separatisten wegens rebellie, omdat ze in oktober vorig jaar geprobeerd zouden hebben Catalonië af te scheuren van Spanje. Op rebellie staan celstraffen van dertig jaar.

"Geen geweld vanwege Catalanse regering"

De verdediging hamert er vooral op dat de beschuldiging van rebellie niet kan worden behouden, omdat ze geweld impliceert. Als er al geweld was voor of tijdens het referendum over Catalonië, zo argumenteert de verdediging, dan was dat geweld eenmalig en uitsluitend toe te schrijven aan de geweldplegers zelf. Er was dus geen sprake van geweld dat zou zijn georganiseerd door de Catalaanse regering, aldus advocaat Jaume Alonso-Cuevillas. 

In de verdedigingstekst staat ook dat Puigdemont geen misbruik van overheidsgeld ten laste gelegd kan worden voor de organisatie van het referendum.

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart opgepakt in Schleswig-Holstein, nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken, op weg van Finland naar België. Hij zit in de cel in Neumünster.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Van Laethem

  Hij weet dat zijn koninkrijk uit is. Gelukkig draait hij voor lange tijd de cel in. Laat het een voorbeeld zijn voor De Wever en consoorten. Gelukkig heeft nva maar 800000 stemmen en zijn er nog een paar miljoen andere.

 • gerrit raes

  Geen enkel georganiseerd geweld door de separatisten ! Als er iemand geweld provoceert is het wel de Spaanse regering die weigert het probleem met de separatistische partijen te bespreken, en de vrijheid van meningsuiting muilkorft door de democratisch verkozen leiders (overeenkomstig de Spaanse wet) in de cel op te sluiten...

 • Fredien Vandervekens

  Tja, die Spaanse zon nietwaar ? Toeren door noordelijk Europa. En een Catalaanse "president" hoort in een Catalaans paleis te resideren. Niet in een Waterloose villa. Kan het, Rajoy ?

 • Romy Stark

  Puigdemont is zeer gelovig in zijn eigen. Letterlijk alles van wat hij zegt is waar. Volgens hem. Hij is de heilige drievuldigheid volledig samengevat in één persoon. Afgod van zichzelf ,voor zichzelf.

 • Gerry Cle

  Puigdemont beweert toch dat Catalonië onafhankelijk is. Waarom zou het Catalaanse 'staatshoofd' zich dan moeten verantwoorden voor het gerecht van buurland Spanje?