Puigdemont: "Spanje heeft aanhoudingsbevel ingetrokken uit schrik"

Puigdemont vanmiddag op de persconferentie in Brussel met de vier andere afgezette ministers naast hem.
AFP Puigdemont vanmiddag op de persconferentie in Brussel met de vier andere afgezette ministers naast hem.
De afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft op een persconferentie in Brussel gereageerd op de intrekking van het aanhoudingsbevel dat de Spaanse autoriteiten tegen hem hadden uitgevaardigd. "Spanje heeft schrik gekregen", aldus Puigdemont, die nog aankondigde voorlopig in België te blijven. 

"Waarom is het aanhoudingsmandaat ingetrokken?", zo vroeg Puigdemont zich luidop af. "Omdat het Spaanse gerecht schrik heeft dat er geen grond is voor deze beschuldigingen. Dit gaat om politieke vervolging. Wij hebben geen misdaad begaan, wij hebben enkele een democratisch mandaat uitgevoerd. Spanje heeft schrik dat het anders onder de loep wordt gehouden door de internationale gemeenschap."

Puigdemont haalde ook uit naar de Spaanse regering omdat ze geen internationale waarnemers wil toelaten bij de Catalaanse verkiezingen van 21 december.

Campagne vanuit ons land

Het Spaanse arrestatiebevel tegen Puigdemont loopt wel nog steeds, dus de ex-premier zal meteen opgepakt worden als hij een voet in het land zet. Puigdemont, die kopman is voor de lijst Junts per Catalunya op 21 december, zal voorlopig dan ook vanuit ons land campagne blijven voeren.

Het Spaanse gerecht trok gisteren de Europese aanhoudingsbevelen in die tegen Puigdemont en vier andere ministers waren uitgevaardigd. Justitie in Spanje vreesde dat ons land maar voor één of enkele beschuldigingen zou uitleveren, en bijvoorbeeld de beschuldiging van rebellie niet zou weerhouden. Daardoor zou Puigdemont er in Spanje ook niet vervolgd voor kunnen worden, en dat wilde het gerecht absoluut vermijden. In Spanje lopen beschuldigingen van ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. "Die kunnen ons 30 jaar cel opleveren", aldus Puigdemont.

AFP10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo callebaut

  Ik denk dat iemand uit de streek :Lucia Grare hier samengevat weergeeft wat de essentie is in deze: Een land waar men geen internationale waarnemers wil toelaten bij een verkiezing heeft iets te verbergen. Het feit dat Spanje dit weigert doet veronderstellen dat zij schrik hebben dat de uitslag volledig in het voordeel van Puigdemont kan vallen en zij daar een mouw willen aanpassen. DIT IS DICTATUUR. Meer kan ik; als reeds van `74 Spanje bewonende niet zeggen !

 • rob jamers

  Voor de de NVA zal het wel goedkoper zijn om te gaan supporteren.

 • Roel Mick

  Een lafaard en bedrieger is deze man. Niks met democratie te maken.

 • rob jamers

  integendeel Zo is Spanje verlost van een van hun grootste lafaards maar wij zitten er wel mee

 • Gerard Braeckmans

  Die man kan het niet laten om te provoceren.