Puigdemont neemt zetel in Europees Parlement in: “Spanje respecteert de rechtsstaat niet meer”

Carles Puigdemont.
REUTERS Carles Puigdemont.
Na een maandenlange juridische strijd heeft de vroegere Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in Straatsburg zijn zetel in het Europees Parlement ingenomen. Bij zijn aankomst laakte Puigdemont de afwezigheid van de gevangen verkozene Oriol Junqueras. "Spanje respecteert de rechtsstaat niet meer”, klonk het.

"Indien de Europese Unie echt een ruimte van vrijheden en rechten zou zijn, dan zou Oriol Junqueras vandaag onder ons zijn. Hij heeft dezelfde rechten als wij. Hij heeft één miljoen stemmen gekregen. De vrijheid wordt niet gerespecteerd", klaagde Puigdemont het lot van zijn vroegere viceminister-president aan.

Na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017 vluchtte Puigdemont naar België om te ontsnappen aan het Spaanse gerecht. Junqueras bleef in het land en werd in oktober vorig jaar tot dertien jaar cel veroordeeld voor opruiing en verduistering van fondsen.

Carles Puigdemont en Toni Comin.
AFP Carles Puigdemont en Toni Comin.

Parlementaire onschendbaarheid
Junqueras, Puigdemont en Toni Comin (die ook naar België vluchtte; nvdr) werden in mei vorig jaar verkozen tot Europarlementslid, maar ze konden hun zetel niet opnemen omdat Spanje eiste dat ze in eigen land trouw zouden zweren aan de grondwet. In december oordeelde het Europese Hof van Justitie echter dat de drie Catalanen parlementaire immuniteit genoten vanaf de dag van de bekendmaking van hun verkiezing.

Parlementsvoorzitter David Sassoli bevestigde vanavond dat Puigdemont en Comin tot het halfrond zijn toegetreden en dat het mandaat van Junqueras op 3 januari is beëindigd. Dat gebeurde nadat de Spaanse kiescommissie op die dag zijn mandaat had ingetrokken. Het hooggerechtshof bevestigde enkele dagen later die beslissing.

Puigdemont roept op om Oriol Junqueras vrij te laten.
AP Puigdemont roept op om Oriol Junqueras vrij te laten.

“Ik volg enkel de regels”
Sassoli herhaalde dat hij met de beslissing over Junqueras enkel de regels heeft gevolgd. Die stellen dat het Europees Parlement onverwijld rekening moet houden met de finale beslissingen van nationale instanties. Tot een heetgebakerd debat in het halfrond leidde dat niet. De parlementsvoorzitter negeerde alle vragen tot tussenkomsten.

Voor de intrekking van zijn mandaat werd Junqueras al symbolisch verkozen tot fractieleider van de Europese Vrije Alliantie (EVA), het verbond van Europese regionalisten die samen met de groenen een fractie vormen in het halfrond. Puigdemont en Comin zijn nog niet tot een politieke fractie toegetreden.

Het Spaanse gerecht heeft intussen ook al een verzoek tot opheffing van de immuniteit van Puigdemont en Comin ingediend. Wat er ook van zij, vandaag beleefde het duo een grote dag in Straatsburg: ze werden onthaald door enkele honderden medestanders die met Catalaanse vlaggen stonden te zwaaien. Ook huidig minister-president Quim Torra was naar de Elzas afgereisd.

Puigdemont groet zijn aanhangers in Straatsburg.
EPA Puigdemont groet zijn aanhangers in Straatsburg.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Deze Pinokio had de Spaanse grondwet moeten respecteren en dat heeft hij niet gedaan . Zou normaal een voorbeeld moeten zijn, dus is een straf de enige juiste oplossing .

 • Nina Huygens

  Europa gaat de wolf in schapenvel eindelijk leren kennen zoals wij hem kennen in Spanje. Nog een beetje geduld.

 • joseph verbeke

  Die vent wordt door het Spaanse gerecht niet vervolgd om zijn politiek gedachtengoed maar om zijn misbruik van overheidsgeld.We zijn goe bezig,als je iets mispeutert laat je dan verkiezen in de Europese praatbak en je bent veilig! En zeggen dat dit heerschap en zijn spitsbroeder beschermd en op de handen gedragend wordt door de NVA en ook (in 't geniep)door het VB.

 • Gerard Braeckmans

  Een vaandelvluchtige wordt met alle égards ontvangen.

 • Jacob Bernaerts

  Het feit dat het Spaanse gerecht de Spaanse en Europese aanhouding bevel tegen twee volwaardige parlementsleden weigert in te trekken is op zijn eigen het bewijs van haar totale disfunctionaliteit. Het geval Junueras is net het zelfde want daar heeft het Spaanse gerecht iemand veroordeeld waarvan ze 100% wisten dat hij mogelijk parlementaire immuniteit had.