Puigdemont in speech: "Ik eis de vrijlating van mijn ministers"

Screenshot Televisió 3
De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft in een toespraak op de Catalaanse televisie de Spaanse regering in Madrid er nogmaals van beschuldigd de democratische principes te verwerpen. "Politieke leiders opsluiten omdat ze hun mandaat uitvoeren is een zware fout, een aanslag op de democratie."

"Dit is geen interne Spaanse zaak meer", aldus Puigdemont in een toespraak op de Catalaanse televisie. Hij reageert daarmee op het Europese aanhoudingsbevel dat uitgevaardigd werd tegen hem. "Ik roep de internationale gemeenschap op zich bewust te zijn van de gevaren van wat er nu gebeurt.

De afgezette minister-president, die sinds maandag in België verblijft met vier andere Catalaanse ex-regeringsleden, eist dat de negen regeringsleden die reeds gevangen zitten in verschillende gevangenissen in Madrid, worden vrijgelaten. "Als legitieme verkozen premier eis ik de vrijlating van de ministers", aldus Puigdemont. De arrestaties zijn een aanval op de verkiezingen, die in een klimaat van ongeziene repressie zullen plaatsvinden", ging Puigdemont verder, verwijzend naar de vervroegde verkiezingen in Catalonië op 21 december.

Puigdemont riep de Catalaanse bevolking op zich niet met geweld te verweren. "Er wacht ons een lange en zware onderdrukking. We moeten de situatie bestrijden zoals Catalanen dat doen, in vrede. Mijn steun en warmte gaat uit naar alle mensen die verbijsterd zijn door wat er gebeurt. We moeten het bestrijden zonder geweld."

De oproep van de nationale assemblee van Catalonië om vanavond op straat te komen tegen de arrestaties, heeft volgens de Catalaanse krant La Vanguardia overigens 50.000 mensen op de been gebracht in Barcelona. In Tarragona trokken 5.000 mensen de straat op.
87 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Janssens

  Welja onwettig referendum dus ondemocratisch zijn er nog die dat zonder het schaamrood op hun wangen durven beweren. Een referendum is de enige ware essentie van een echte democratie en niets anders. Al de rest is een waterig afkooksel dat graag gebruikt wordt door zij die een andere agenda hebben dan de wil van het volk uitvoeren.

 • Yvan Janssens

  jintha peeters : als we de wetten moeten naleven? De catalanen hebben hun wetten zelf gemaakt! Het is Spanje dat de essentiële wetten van de democratie niet naleeft!

 • André Herbots

  Die man heeft niets anders gedaan dan een referendum gehouden .De Catalanen hebben zelfs geen geweld gebruikt, wel de Spaanse politie zoals we gezien hebben op de televisie. Belgie mag hem zeker niet uitleveren aan een dictator.

 • chantal prez

  Die crimineel heeft niks te eisen.Hij moet uitgeleverd worden aan zijn land,Spanje!

 • Jan Huysmans

  Dit is een puur politiek proces en een vrij ondemocratisch bovendien.