Puigdemont geland in Kopenhagen: "Het is net zijn bedoeling om daar gearresteerd te worden"

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is deze ochtend vertrokken met het vliegtuig naar Kopenhagen.
Twitter De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is deze ochtend vertrokken met het vliegtuig naar Kopenhagen.
Carles Puigdemont is deze ochtend aangekomen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De Spaanse rechter weigert intussen om het Europese aanhoudingsbevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president opnieuw te activeren. Het Spaanse parket had daar nochtans om gevraagd.

 De rechter oordeelt dat de verplaatsing van Puigdemont net als doel had de "arrestatie in het buitenland" uit te lokken. Dat zou kaderen in een strategie om argumenten te verzamelen opdat hij in absentia kan worden ingezworen als Catalaanse minister-president.

Het Catalaanse parlement heeft Puigdemont inderdaad voorgedragen als leider van de regionale regering. Hij was de enige kandidaat. De nieuwe voorzitter van het Catalaanse parlement, Roger Torrent, maakte het resultaat vandaag bekend na overleg met leiders van de verschillende partijen. 

Puigdemont steeg op kort voor 7 uur op de luchthaven van Charleroi en landde rond 8.20 uur met een vlucht van Ryanair. Hij is van plan om deel te nemen aan een debat aan de universiteit van Kopenhagen onder de titel 'Catalonië en Europa op de tweesprong voor de democratie?'.
60 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Moreels

  Als de illegale Soedanezen buiten moeten, dan de illegale Puidgemont ook, maar ja die laatste wordt beschermd door de NVA.

 • Nico Slommers

  Illegale migranten moeten buiten, als (arme) bevolkingsgroepen in Brussel demonstreren, dan klinkt het 'Ze moeten de problemen in hun land niet in België importeren', maar de Catalaanse zaak dat is een 'uitzondering'. Eén woord: schijnheilig

 • Frans Peeters

  Toch zijn er nog naivelingen die opkomen voor de daden van Rajoy?

 • Jan Boden

  Je hoeft je als Belg helemaal niet te schamen omdat Puigdemont hier verblijft. Als Parijs de hoofdstad van Europa moest zijn dan zat hij nu in Frankrijk. België moeit zich nergens mee.

 • Gino Denil

  Hoezo Gerd Peeters. Nu willen ze hem niet laten arresteren en het is ook niet goed.