Puigdemont gaat voor eedaflegging op 18 februari in Brussel

Carles Puigdemont
AFP Carles Puigdemont
De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont is van plan om op 18 februari in Brussel de eed af te leggen. Enkele dagen later, op 21 of 22 februari, zou er ook een eedaflegging plaatsvinden in het Catalaanse parlement, maar daar zou dan mogelijk een plaatsvervanger aangesteld worden.

Puigdemont pleit voor twee regeringen: één in ballingschap en één in Barcelona. De afgezette Catalaanse leider stelt de oprichting voor van een "Consell de la República" - letterlijk vertaald: "raad van de republiek" - die door hemzelf wordt geleid en waarvan de inauguratie op 18 februari plaatsvindt via een vergadering van verkozen ambtenaren, die zal worden gehouden tijdens een ceremonie in Brussel.

Enkele dagen later plant Puigdemont nog een investituur in het Catalaanse parlement in Barcelona. Omdat hij beseft dat dit geen evidentie is (hij zal worden opgepakt van zodra hij voet op Spaanse bodem zet, nvdr.), stelt hij voor om nog iemand van zijn partij JxCat aan te duiden als plaatsvervanger. Wie dat zal zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Volgens een intern document van de partij CUP, dat de krant La Vanguardia in handen kreeg, zou er eerst nog een wetshervorming op de agenda staan van het voorzitterschap van de regioregering waardoor Puigdemont toch vanop afstand de eed zou kunnen afleggen.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nina Huygens

  Men beseft hier het gevaar niet, volgens ik aan veel reacties lees, hoe Puigdemont de bal aan het rollen heeft gebracht. Dit gaat als een dominó invloed hebben op de rest van Europa! In Spanje begint het nu ook in de Comunidad Valenciana!! De CATALANEN noemen ons al "Republica Valenciana"! Dit moet STOP gezet worden want is een gevaarlijk spelletje wat door vele gesteund wordt in Belgie!

 • Gerard Braeckmans

  Guido Gilissen, je ziet het totaal verkeerd, beste!

 • nancy dejonge

  los van die hele gedoe kunnen we toch de vraag stellen; WIE betaald 4000 euro per maand huur voor Puigdemont zijn villa? Hoeveel belastingen betaalt hij in ons land...voor tweede verblijf..? en ga zo maar verder??

 • Peter Hegge

  We hebben voortaan de 3 gevraagde Pipo's. Elio in Wallonië, Bart in A'pen en Carlos in Brussel.

 • jos beverke

  Guido Gilissen.Iedere rechtgeaarde democraat moet "NIET"huiveren bij de houding van Rajoy maar wel applaudiseren want democratie is gebaseerd op wetten en wie die wetten overtreedt is geen democraat.Of deze laatste nu democratisch verkozen zijn speelt geen rol.De wet is er voor iedereen.