Puigdemont en vier ministers hebben zich vrijwillig aangemeld bij de politie

Afgezette regeringsleden worden deze namiddag verhoord

REUTERS
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers hebben zich vanmorgen om 9 uur vrijwillig aangemeld bij de Belgische politie. Dat maakte het parket van Brussel bekend op een persconferentie.

Aan de vijf betrokkenen is door de politie het Spaanse aanhoudingsbevel betekend, dat vrijdag werd uitgestuurd. Puigdemont en co boden zich aan in het politiekantoor in de Koningsstraat in Brussel waar ze officieel van hun vrijheid werden beroofd om 9.17 uur.

Deze namiddag verhoord

De vijf zullen deze namiddag verhoord worden door een Brusselse onderzoeksrechter die aangesteld wordt door het parket. De onderzoeksrechter moet morgen vóór 9.17 uur een beslissing nemen over de eventuele uitvoering van het aanhoudingsbevel dat door Spanje is gevraagd. 

Momenteel bevinden Puigdemont en de vier ministers zich samen met hun advocaat in het gebouw van het Brusselse parket. Mogelijk worden ze later naar de gevangenis overgebracht of onder voorwaarden vrijgelaten. Een beslissing daarover moet voor 22 uur zeker niet verwacht worden, klinkt het.

EPA

Rebellie

Het parket van Brussel onderzocht de voorbije twee dagen de aanhoudingsbevelen die Spanje vrijdag had uitgevaardigd. Puigdemont was naar België uitgeweken en kwam donderdag niet opdagen bij de rechtbank in Madrid, waar de verhoren begonnen in verband met het uitroepen van de onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië van Spanje. Puigdemont en co moeten zich in Spanje verantwoorden voor rebellie, opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen. Acht andere ministers van de afgezette Catalaanse regering zijn al opgesloten in de gevangenis.

Gisteren werd het dossier van het federale parket overgemaakt aan het parket van Brussel, omdat Puigdemont en de ministers zich de laatste dagen vooral daar lieten zien.

"Wij hebben contacten met de advocaten van de vijf personen", zei het parket vanmorgen nog aan VTM Nieuws. Gisteren zei Puigdemont in een Nederlandstalige tweet al dat hij volledig zal meewerken met het Belgische gerecht. Dat wees er al op dat hij zich zou willen schikken naar de eisen van het gerecht en zich dus vrijwillig zou aanmelden.

Onderzoeksrechter

De onderzoeksrechter kan Puigdemont en de vijf ministers aanhouden, zoals Spanje wil, of de aanhouding weigeren. 

Worden de vijf aangehouden, dan kunnen ze ook onder voorwaarden vrijgelaten worden. Hoe dan ook belandt het dossier bij de raadkamer, die binnen de twee weken de beslissing moet goedkeuren of afkeuren. Daarna kunnen de beschuldigden nog in beroep gaan voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling, die opnieuw twee weken de tijd heeft om een oordeel te vellen. Ook na die beslissing is er nog een mogelijkheid tot Cassatieberoep.

Voor het kantoor van het parket wachten verschillende journalisten op meer nieuws over Puigdemont.
EPA Voor het kantoor van het parket wachten verschillende journalisten op meer nieuws over Puigdemont.70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Franckaerts

  Zegt het Regime dat de tijd van Franco terug haalt..........

 • Louis Wu

  Ach ja, eerst ruzie stoken en daarna op de loop gaan. Wat een lafaards. Dan eerder chapeau voor de ministers die gebleven zijn en (te laat) hun verantwoordelijkheid opnemen. Ik heb zelf ook even een referendum georganiseerd voor onafhankelijk. Opkomst 100% en iedereen heeft voor onafhankelijkheid gestemd. Mag ik dan nu stoppen met de Belgische wet na te leven, belastingen te betalen, enz. ? Want dat is precies wat zij hier ook gedaan hebben. (alleen heeft mijn referendum niets gekost :) )

 • Nuria Castells

  Stephan Dessers: Het geld werd goedgekeurd in het Catalaans Parlement voor volksgezondheid (ziekenhuizen) en sociale hulp voor mensen met een handicap, maar in plaats daarvan misbruikt: 12 miljoen euro voor 2 NGO's om onafhankelijkheid te bevorderen + Eur 9 miljoen voor TV3 en La Vanguardia (Catalanse TV + krant) + Eur 6 miljoen voor het referendum waar je tot 4 keer kunt stemmen.

 • Stephan Dessers

  Misbruik van publieke gelden als aanklacht. Daar zou ik eens graag de details van willen zien. Alsof politieke figuren in het algemeen niet constant publieke gelden misbruiken. Het is gewoon eigen aan hun functie...

 • Christel Verbruggen

  Waren ze hier maar is zo heftig voor de echte criminelen !!!!!!!!!!!!!!!!!!