Puigdemont blijft in België na intrekking Europees aanhoudingsbevel

Carles Puigdemont.
Wannes Nimmegeers Carles Puigdemont.
Het Spaanse Hooggerechtshof heeft de Europese aanhoudingsbevelen tegen de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont en vier andere ministers uit zijn regering ingetrokken. Het Spaanse aanhoudingsmandaat blijft wel bestaan: als de vijf terugkeren naar Spanje, zullen ze nog steeds meteen worden opgepakt. Puigdemont blijft voorlopig dan ook in ons land, zegt zijn advocaat. Morgen spreekt Puigdemont de pers toe.

De Catalaanse leider is volgens zijn raadsman Paul Bekaert "zeer tevreden" dat het Europees arrestatiebevel is ingetrokken. "Ik denk dat hij zich nu vooral wil toespitsen op zijn verkiezingscampagne", zei Bekaert.

"Nog nooit meegemaakt"

Al kwam het wel als een complete verrassing, ook voor Bekaert zelf, die al heel wat ervaring heeft met aanhoudingsmandaten uit Spanje. "Ik heb er al heel wat gezien, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Op 21 december zijn er in Catalonië vervroegde verkiezingen, de campagne daarvoor is afgelopen nacht van start gegaan. Volgens Bekaert wil Puigdemont zich daar nu op toespitsen. "Die man is altijd zeer combattief geweest, ik denk dat dat nu zijn prioriteit is", klonk het. Of Puigdemont ook echt naar Spanje terugkeert, wist de advocaat niet te zeggen. Maar het zou in elk geval niet wijs zijn, meent Bekaert. Het Spaanse aanhoudingsmandaat tegen hem loopt wel nog: als Puigdemont of zijn collega's een voet op Spaans grondgebied zetten, worden ze in principe opgepakt. "Ik denk dat hij wil voorkomen dat hij in Spanje in de gevangenis vliegt."

Volgens de Spaanse opperrechter Pablo Llarena hebben de vijf zich bereid getoond vrijwillig terug te keren naar Spanje, aangezien ze aan de Catalaanse verkiezingen van 21 december willen deelnemen. 

Bovendien is de zaak van de uitlevering mogelijk juridisch niet waterdicht, zo vreest het Hooggerechtshof. De rechter wil vermijden dat het Belgische gerecht slechts één of enkele feiten waar Spanje Puigdemont en co van verdenkt, zal weerhouden. Spanje zou hen in dat geval enkel voor die feiten kunnen berechten, terwijl de ex-ministers die in Spanje zijn gebleven, ook voor andere feiten veroordeeld zouden kunnen worden. 

Puigdemont en co zullen meteen opgepakt worden als ze vrijwillig naar Spanje terugkeren

Rebellie

Het gaat om beschuldigingen van ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. Maar in België bestaat 'rebellie' juridisch gezien bijvoorbeeld niet en dus zou Spanje Puigdemont er na uitlevering ook niet voor kunnen berechten. 

Puigdemont en de vier anderen kunnen dus enkel in Spanje zelf opgepakt worden en moeten van dezelfde feiten beschuldigd worden als de andere ex-ministers om hun zaak juridisch waterdicht te maken. Dat zal ook meteen gebeuren als ze terugkeren om aan de verkiezingen deel te nemen, aldus gerechtelijke bronnen in Spanje tegenover het Franse persbureau AFP. 

Ook buiten de EU loopt er nog een internationaal aanhoudingsbevel. Enkel in een ander Europees land dan Spanje blijft Puigdemont dus een vrij man. Volgens zijn advocaat Paul Bekaert zal hij dan ook voorlopig in België blijven, zo bericht de krant L'Echo. Hij is verrast over de beslissing: "Komt als een totale verrassing voor ons, maar hij kan nu wel gaan en staan waar hij wil." 

Slag in gezicht

Ook de Spaanse advocaat van Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, reageert ondertussen "verrast" en "tevreden". Volgens hem heeft de Spaanse rechter beslist om het Europees arrestatiebevel in te trekken "om te vermijden een slag in het gezicht te krijgen van de Spaanse justitie". 

"De echte reden is de vrees dat de uitlevering geweigerd zal worden omdat niet gegarandeerd kan worden dat in Spanje een evenwichtig proces zal plaatsvinden", aldus de advocaat op de Catalaanse openbare omroep. "Het is aan hem (Puigdemont, red.) om te beslissen" of hij naar Spanje moet terugkeren. "Hij weet dat hij meteen gearresteerd wordt wanneer hij voet op Spaanse bodem zet", aldus Alonso Cuevillas. 

De echte reden is de vrees dat de uitlevering geweigerd zal worden omdat niet gegarandeerd kan worden dat in Spanje een evenwichtig proces zal plaatsvinden

Jaume Alonso Cuevillas, Spaans advocaat Puigdemont

Onafhankelijkheidsverklaring

Puigdemont en zijn collega's verschenen gisteren voor de Brusselse raadkamer. Die moest normaal gezien tegen 14 december beslissen of de vijf aan Spanje uitgeleverd zouden worden. Dat zal nu dus niet meer moeten gebeuren. Het Brusselse parket zal nu aan de raadkamer vragen de debatten te heropenen over de aanhoudingsbevelen. "De rechter zal niet anders kunnen dan besluiten dat de hangende procedure zonder voorwerp geworden is", zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. "Uit de intrekking volgt ook het vervallen van de voorwaarden die werden opgelegd door de onderzoeksrechter."

De vijf vluchtten naar ons land toen het Spaanse gerecht de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring van oktober ongeldig verklaarde en de aanhouding beval van de Catalaanse regering. De Spaanse regering heeft met artikel 155 van de Grondwet het bestuur van Catalonië overgenomen.

De advocaten van Puigdemont, door de pers omgeven in het Brusselse Justitiepaleis.
BELGA De advocaten van Puigdemont, door de pers omgeven in het Brusselse Justitiepaleis.

Intrekking Aanhoudingsbevel Puigdemont by Het Laatste Nieuws on Scribd
141 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  Eenzijdig en onwettig.En sommige noemen dat democratisch.....goe bezig !

 • Eddy Vandeweyer

  Deserteurs horen thuis in de gevangenis.

 • Lydia Appelmans

  Hem opsluiten omdat hij een democratisch referendum uitschrijft.....goe bezig !

 • Jef Lois

  Hij die een staatsgreep wilde plegen weet goed waarom hij hier blijft omdat er in Spanje nog steeds een aanhoudingsbevel is. Hij zal niet meer naar Spanje moeten gaan want eens daar vliegt hij in de cel en terecht politieker of niet je hebt je aan de wet te houden.

 • Ronny Ooijen

  André Herbots,in Australië is er een ranch (dus niet een land,provincie of stad) die ruim 3 maal zo groot is als België!!!Enkel en alleen Madrid is al ruim 6000 vierkante kilometer groot.Dus zowel België als die republiek stellen echt niet veel voor qua oppervlakte.Misschien dat het eens tijd wordt een stapje in de wereld te zetten.