Puigdemont: "Als Madrid geen onderhandelingen wil, doen we waarvoor we gekomen zijn"

Catalanen die tegen de onafhankelijkheid van Spanje zijn, verzamelen zich in Barcelona.
getty Catalanen die tegen de onafhankelijkheid van Spanje zijn, verzamelen zich in Barcelona.
De Catalaanse minister-president heeft nogmaals laten verstaan dat hij klaar is om de onafhankelijkheid uit te roepen als de Spaanse regering niet wil ingaan op de onderhandelingsverzoeken vanuit Barcelona. Dat zei Carles Puigdemont gisteren aan de openbare Catalaanse omroep.

Dinsdag zal Carles Puigdemont het Catalaanse parlement toespreken over de huidige "politieke situatie". Er staat niets anders op het programma van de zitting die om 18 uur van start zou gaan. De oppositie vreest dan ook dat de regering eenzijdig de onafhankelijkheid zal uitroepen. Een zitting die vandaag zou moeten doorgaan, werd door het Grondwettelijk Hof in Madrid verboden.

Bemiddeling

Volgens de separatistische leider had de regering van Mariano Rajoy voldoende kansen om de onderhandelingen met de Catalanen aan te vatten. "We stonden open voor bemiddeling, we hebben ja gezegd tegen elke vorm van bemiddeling die ze ons hebben voorgesteld. De dagen gaan voorbij en als de Spaanse staat niet op een positieve manier reageert, dan zullen we doen waarvoor we gekomen zijn", aldus Puigdemont.

"De onafhankelijkheidsverklaring, die wij niet 'eenzijdig' noemen, is voorzien in de wet. Wij zullen doen wat de wet zegt", zo was de regeringsleider duidelijk. De BBC berichtte gisterenavond echter dat Puigdemont een 'symbolische' verklaring zal afleggen in het parlement zonder effectief de onafhankelijkheid uit te roepen.

In het separatistische kamp in Catalonië is onenigheid ontstaan over wat er nu moet gebeuren, na het referendum van vorige week zondag. Veel bedrijven en banken hebben al aangekondigd hun zetel te verhuizen uit de regio, gematigde nationalisten binnen de regionale regering vrezen de economische gevolgen voor een snelle en eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring.

getty

Artikel 155

Eerder op de dag had Rajoy in een onderhoud met El Pais al duidelijk gemaakt dat de Catalanen dringend hun toon moesten veranderen, anders zou er van onderhandelen geen sprake zijn. Bovendien, zou zei de Spaanse premier, zal Madrid niet terugschrikken om artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen waarmee de autonomie van Catalonië kan worden ingetrokken en alle bevoegdheden door de centrale overheid zullen worden overgenomen. Die maatregel is nog nooit genomen in Spanje en experts noemen het inroepen van dit grondwetsartikel een "nucleaire bom".

"We laten onze regeringen ons niet verdelen", staat er op het bord dat dit meisje omhoog houdt tijdens een betoging voor de eenheid van Spanje.
getty "We laten onze regeringen ons niet verdelen", staat er op het bord dat dit meisje omhoog houdt tijdens een betoging voor de eenheid van Spanje.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan wuyts

  wat is het probleem 90%,50% of nog minder willen onafhankelijk?Laat ze gewoon een vrije referendum houden dan weten we het meteen!

 • boudewijn segers

  Elk volk heeft het recht om aan de hoge belastingen te ontsnappen tengevolge van de vele ambtenaren in de centrale adminstratie in Madrid.Natuurlijk dat de ambtenarenvakbonden hun melkkoe niet kwijt willen.HIER ONGEVEER HETZELFDE.De melkkoe hier is nog altijd Vlaanderen.

 • Joris Van Meirvenne

  16 op 17 die hier reageren volgen de catalaanse kwestie amper een week. Had Rajoy de autonomie die catalonie had niet van tafel geveegd én zich niet als een dictator tegenover gedragen (19 officiele verzoekschriften vanuit catalonie) door elk gesprek halstarrig te weigeren, had het nooit zover gekomen. Maar neen, Rajoy gedraagt zich liever als een dictator.

 • Freddy Sonnemans

  De grote schuldige in dit ganse verhaal is de EU,en niet enkel omdat ze het buitensporige geweld niet heeft afgekeurd, maar vooral omdat ze blijft stellen dat een nieuwe staat automatisch buiten de eu word geplaatst. De enige kans voor de eu om te overleven, is dat ze terugkeert naar een Europa der volkeren en de democratische waarden erkent.

 • Carla Van Geel

  Dat meer dan de helft Catalanen "niet" hebben gestemd en er toch gesproken werd over 90% ja stemmen, alsof het om de totale bevolking ging, toont sowieso al de onjuistheid en manipulatie. Nu degenen die niet stemden op straat komen met een groot deel van de vorige ja stemmers en heel Spanje samen, is het prentje eindelijk doorgedrongen: banken, bedrijven weg. Werkloosheid, miserie ..