Psychische aandoeningen kosten EU-lidstaten meer dan 600 miljard euro per jaar

Thinkstock
Psychische aandoeningen wegen financieel zwaar door in Europa. Het totale kostenplaatje voor de 28 EU-lidstaten wordt voor 2015 op meer dan 600 miljard euro geschat. België gaf dat jaar iets meer dan 5 procent van zijn BBP (20,74 miljard euro) uit aan mentale gezondheidsproblemen. Dat blijkt vandaag uit het rapport "Health at a Glance: Europe 2018" van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), in samenwerking met de Europese Commissie.

Meer dan één op de zes mensen in Europa (17,3 procent) had in 2016 een psychisch probleem. In totaal ongeveer 84 miljoen mensen, zo schat het Instituut voor de Metriek en de Evaluatie van de Gezondheid (IHME) aan de universiteit van Washington. België zit met 17,9 procent iets boven dat EU-gemiddelde. In Finland, Nederland, Frankrijk en Ierland worstelen inwoners het meest met hun mentale gezondheid.

Ons land zit dan weer bij de slechtste leerlingen van de klas als het gaat om het aantal zelfdodingen: 17 op 100.000 inwoners. Alleen Litouwen (30 zelfdodingen per 100.000 inwoners in 2015), Slovenië, Letland, Hongarije en Kroatië doen slechter. Landen rond de Middellandse Zee zoals Griekenland, Cyprus, Italië, Malta en Spanje doen het op dat vlak stukken beter.

Kosten

De OESO noemt het kostenplaatje in de EU voor psychische aandoeningen "enorm" en spoort aan tot meer inspanningen om die problemen te behandelen en te voorkomen. In het bedrag van meer dan 600 miljard euro zitten de kosten voor gezondheidszorg en sociale zekerheidsprogramma's, maar ook indirecte kosten die te maken hebben met de impact op de arbeidsmarkt (lagere tewerkstelling en productiviteit). 

Behalve België besteedden Denemarken, Finland en Nederland meer dan 5 procent van hun bbp aan mentale gezondheidsproblemen. In landen als Roemenië, Bulgarije en Tsjechië schommelt dat tussen de 2 en 2,5 procent van het bbp, maar volgens de OESO kunnen die verschillen vooral worden verklaard doordat psychische problemen in sommige EU-lidstaten worden onderschat en doordat de sociale zekerheid niet overal hetzelfde vangnet biedt.

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op www.zelfmoord1813.be.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef Joossens

  Bij ons op den Opel kwamen ze met een chronometer naast je staan aan de band om te zien dat je niet een paar seconden over had die konden ingevuld worden met bv een vijs meer indraaien. Daar had men mensen voor rondlopen die men timers noemden. Ik heb daar niemand gek van zien worden. Maar ja, tijden veranderen.

 • marcel colle

  jullie toveren met miljarden euro's of het niets is !!! 600 miljard euro weten jullie wel hoeveel dat is ????240.000.000.000 oude belgische franken pfff is niets duurder geworden met de euro's om te lachen

 • Jennifer Peeters

  Is deze generatie nu echt zo zwak? Ocharme toch. In het verleden moesten de mensen van hun 14 jaar gaan werken!!!

 • piet devlieger

  Ach wat hebben ze het toch allemaal moeilijk. Als het een troost kan zijn : dertig veertig jaar geleden was het nog véél moeilijker maar wij hadden geen tijd om psychische problemen te krijgen - er moest brood op de plank komen. Of denken die jongeren nu echt dat vroeger de baas een sociaal iemand was die zijn werknemers pamperde en zo graag zag ? Altijd meer en nooit genoeg was toen ook de boodschap - maar wij werkten ipv te janken.

 • werner beckers

  De werkgevers de factuur zenden , misschien doen ze dan een poging om de werknemer zijn job gemakkelijker te maken , 90 procent van de problemen komen door niet aangepaste werkomstandigheden