Protestgroep stuurt deel Berlijnse Muur naar Trump: “Geen enkele muur blijft eeuwig staan”

Het stuk van de muur met daarop een open brief arriveerde vandaag in Washington D.C.
Twitter/@TheWallvsWalls Het stuk van de muur met daarop een open brief arriveerde vandaag in Washington D.C.
Op de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur, heeft president Trump een speciaal cadeau ontvangen: een restant van zo’n 2,7 ton. Het betonstuk werd opgestuurd door een Berlijnse protestgroep die met het project “de Muur tegen alle muren” haar kritiek wil uiten op de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten

De Duitse non-profit groepering  Die Offene Gesellschaft (de Open Samenleving) heeft vandaag een overblijfsel van de Berlijnse Muur naar het Witte Huis overgevlogen als geschenk aan president Trump. Met de originele stunt bespotten de activisten het anti-immigratieplan van de president.

“Wij willen u een van de laatste stukken van de mislukte Berlijnse muur geven om de toewijding van de Verenigde Staten te herdenken om een wereld zonder muren  te bouwen.” staat er te lezen op het betonstuk, gesigneerd door “de burgers van Berlijn”. “Duitsland is weer verenigd en in Berlijn herinneren slechts een paar verspreide stukken ons eraan dat geen enkele muur eeuwig blijft staan.”

Voor de actie kon de organisatie rekenen op gulle donaties van mensen overal te wereld. Met dat geld kochten ze het grote stuk over van een verkoper in Berlijn. Ze schreven er een open brief op, waarna het werd overgevlogen naar New York. Nadien werd het met een truck vervoerd naar het Witte Huis in Washington D.C., daar kwam het vandaag aan.

Volgens de Twitterpagina van de groep werd het cadeau niet aanvaard door de Amerikaanse president. Ze gaan daarom op zoek naar publieke plaats waar ze de symbolische herdenking kunnen zetten. De Duitsers willen dat de boodschap voor iedereen zichtbaar is.

Felicitaties Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag wel zijn felicitaties aan Duitsland overgemaakt. “Laat het lot van de Berlijnse Muur een les zijn voor onderdrukkende regimes en leiders overal ter wereld: geen IJzeren Gordijn zal ooit de ijzeren wil bevatten van een volk dat vrij wil zijn”, schreef hij in een verklaring.

Trump feliciteerde de Duitsers met “de enorme stappen die gezet zijn bij het verenigen van hun land en het heropbouwen van het voormalige Oost-Duitsland”. Volgens de Amerikaanse president keek de wereld dertig jaar geleden toe “hoe een generatie Oost-Duitsers haar goddelijke vrijheden heroverde met elke zwaai van hun hamers”.

Ondanks zijn felicitaties wil Trump dus wel zelf ook een muur bouwen op de grens tussen de VS en Mexico. Een paar weken geleden werkte hij zich nog in de kijker toen hij beweerde dat er ook op de grens met de staat Colorado een muur zou komen, hoewel die staat niet aan Mexico grenst. Later beweerde Trump dat hij een grapje had gemaakt.

De organisatoren zoeken een openbare plaats waar de open brief tentoongesteld kan worden.
Twitter/@TheWallvsWalls De organisatoren zoeken een openbare plaats waar de open brief tentoongesteld kan worden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    Marc Van Opstal, of het nu binnenhouden of buiten houden is, het gaat erom mensen te beletten van de ene kant naar de andere te geraken, daar slaagde de Berlijnse muur niet in en ook de Trump muur kan hen niet tegenhouden. Zelf gevangenis muren zijn niet waterdicht.

  • ivan de ridder

    Marc Van Opstal, de Mexicaanse muur doet zijn werk niet. Het gebrek aan 'politieke correctheid' en (toekomst)visie over hoe je migratieproblematiek aanpakt heeft louter een diepe schuldenput gegraven zonder iets op te brengen. Populisten halen maar al te vaak de 'politieke correctheid' kaart boven om hun eigen ongefilterde nonsens te kunnen verkopen.