Protesten tegen politiegeweld in de VS, hoofdkantoor CNN bestormd

Demonstranten bestormden het hoofdkantoor van CNN en beklommen het grote logo bij de ingang. (29/05/2020)
AP Demonstranten bestormden het hoofdkantoor van CNN en beklommen het grote logo bij de ingang. (29/05/2020)
Vrijdagavond is in verschillende steden in de Verenigde Staten geprotesteerd vanwege het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In Atlanta werd het hoofdkantoor van CNN bestormd. De noodtoestand werd uitgeroepen. Directe aanleiding van de protesten is de dood van de 46-jarige George Floyd in Minneapolis. In een video is te zien hoe de zwarte man maandag bij zijn arrestatie in ademnood raakt door een knieklem van een witte politieagent. Floyd overleed aan de gevolgen daarvan in het ziekenhuis.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In veel grote steden gingen duizenden mensen vrijdagavond opnieuw de straat op om te protesteren. In New York verzamelden veel betogers zich bij het indoor-sportstadion Barclays Center. Er werden tientallen arrestaties verricht en wegen werden afgezet. 

In Detroit gingen mensen de straat op met borden met daarop “Beëindig politiegeweld” en “Ik blijf schreeuwen totdat iedereen kan ademen”. In een emotionele toespraak riep Bernice King, dochter van Martin Luther King, mensen op naar huis te gaan. “De enige manier waarop we krijgen wat we echt willen, is door geen geweld te gebruiken”, sprak ze.

Ook in het centrum van Louisville in Kentucky ging het mis. Daar werd op betogers geschoten en raakten zeven manifestanten gewond, van wie een ernstig. Ook werd een cameraploeg van Wave 3 News onder vuur genomen door de politie, zoals te zien is op onderstaande video.

Het Witte Huis in Washington is vrijdagavond laat enige tijd hermetisch afgesloten toen de protesten over de dood van George Floyd ook de Amerikaanse hoofdstad bereikten. De lockdown volgde toen demonstranten zich verzamelden op Pennsylvania Avenue, bevestigde woordvoerder Judd Deer van het Witte Huis tegen Amerikaanse media. Later werd de afsluiting weer opgeheven.

De voorbije nachten kwam het al tot gewelddadig protest in Minneapolis. Ondanks het uitgaansverbod dat burgemeester Jacob Frey afkondigde van vrijdag 20.00 uur tot 06.00 uur zaterdagochtend, trokken manifestanten in de avond toch de straat op om te demonstreren, zo is te zien op televisiebeelden. Overtreders riskeren een boete tot 1.000 dollar (910 euro) of 90 dagen celstraf. 

Hoofdkantoor CNN bestormd

In Atlanta bestormden betogers vrijdagavond het hoofdkantoor van CNN. Na een tot dan toe vreedzaam verlopen protest, beklommen en bekladden de demonstranten het grote logo voor het pand en zwaaiden met Black Lives Matter-vlaggen. Tevens werd er glas bij de ingang vernield. De manifestanten eisten “gerechtigheid voor George Floyd”.

De noodtoestand werd intussen uitgeroepen in Atlanta. Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, schreef de gouverneur van Georgia, Brian Kemp, op Twitter. Volgens berichten in de media had de burgemeester van Atlanta, Keisha Bottoms, gevraagd om de maatregel na de gewelddadige protesten die volgden op de dood van de zwarte George Floyd. 

Recent arresteerde de politie van de staat Minnesota CNN-presentator Omar Jimenez met zijn medewerkers tijdens een uitzending in Minneapolis. De tv-ploeg werd aangehouden terwijl verslag werd gedaan van de rellen in de stad, meldde CNN. Ze zouden hebben geweigerd gehoor te geven aan een bevel zich te verwijderen van de plek waar ze aan het filmen waren. CNN berichtte later dat ze na korte tijd werden vrijgelaten.

Agent aangehouden

De agent die op de nek knielde van Floyd is zelf aangehouden. Justitie in het Amerikaanse Hennepin County (Minnesota) stelt dat Derek Chauvin, die al was ontslagen, verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de ongewapende man.

Politie en manifestanten staan lijnrecht tegenover elkaar in New York. (29/05/2020)
AFP Politie en manifestanten staan lijnrecht tegenover elkaar in New York. (29/05/2020)

Sterren laten stem horen

Ook verschillende sterren in de VS uiten hun ongenoegen na de dood van George Floyd. Acteur en Oscarwinnaar Jamie Foxx woonde gisteren een bijeenkomst in Minneapolis bij om te protesteren tegen politiegeweld. Hij kwam niet als een beroemdheid, maar als een broer, zei de acteur voor een overwegend zwarte menigte. “We willen laten weten dat je steun hebt.”

Zanger John Legend haalde op Twitter woorden aan van de zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King, dat opstand alleen kan worden voorkomen met sociale rechtvaardigheid en vooruitgang.

Zangeres Taylor Swift richtte zich via Twitter rechtstreeks tot de Amerikaanse president Donald Trump, die dreigde tegen plunderende demonstranten het leger in te zetten. “Hebt u, nadat u tijdens uw presidentschap het vuur van blanke suprematie en racisme hebt aangestoken, nu het lef om morele superioriteit te pretenderen en vervolgens met geweld te dreigen?”, schreef Swift. “We zullen u in november uit het ambt stemmen.”

Zangeres Beyoncé publiceerde een foto van de bij de arrestatie gedode George Floyd op haar website en schreef “Rest in Power” (‘Rust in Macht’, naar “Rest in Peace”, ‘Rust in Vrede’).

Sinds ze de video van de politieactie heeft bekeken, heeft ze Floyds gezicht en woorden niet meer uit haar hoofd kunnen krijgen, schreef Kylie Jenner, tv-ster en zus van Kim Kardashian, op Instagram. “Niemand mag in angst leven en niemand verdient een dood als die van George Floyd.”

Demonstranten in Detroit (29/05/2020)
AP Demonstranten in Detroit (29/05/2020)
De politie zette in Atlanta pepperspray in, waar zowel demonstranten als agenten door bedwelmd raakten. (29/05/2020)
AP De politie zette in Atlanta pepperspray in, waar zowel demonstranten als agenten door bedwelmd raakten. (29/05/2020)
Een demonstrant gooit de ruiten in van het hoofdkantoor van CNN in Atlanta. (29/05/2020)
AP Een demonstrant gooit de ruiten in van het hoofdkantoor van CNN in Atlanta. (29/05/2020)
Politie en manifestanten staan lijnrecht tegenover elkaar in New York. (29/05/2020)
AP Politie en manifestanten staan lijnrecht tegenover elkaar in New York. (29/05/2020)

Lees ook: 

Politiegeweld in de VS: zijn zwarte mensen vaker slachtoffer? (+)

Waarom de VS het politiegeweld tegen zwarte mensen maar niet onder controle krijgen (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Leopold Vanhoof

    Gerechtigheid eisen en terzelfder tijd openbaar bezit verwoesten en zaken plunderen die werk verschaffen aan mensen, klopt niet hé?

  • Ludwig Geldmeyer

    Wat ze bereiken met hun vandalisme is meer sympathie voor de orde handhavers .

  • David Lievens

    Ik snap de protesten, maar wat rechtvaardigt het plunderen van winkels en stukslaan van eigendommen van mensen die er niks mee te maken hebben?

Video