Protesten tegen nieuwe kandidatuur van Boliviaanse president Evo Morales

AFP
In Bolivia hebben opnieuw veel mensen geprotesteerd tegen de hernieuwde kandidatuur van de linkse president Evo Morales, die al drie termijnen op de troon zit. 

Onder het motto ‘Bolivia heeft nee gezegd’ blokkeerden ze de wegen in de grootsteden van het Zuid-Amerikaanse land, zoals La Paz, Santa Cruz en Cochabamba. Voor het hooggerechtshof in La Paz ging een twaalftal mensen symbolisch op houten kruisen liggen. 

Morales had dinsdag van de rechtbank de toelating gekregen om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezing van volgend jaar.

Een nieuwe kandidatuur van het staatshoofd is volgens de grondwet feitelijk verboden omdat een president maximaal twee ambtstermijnen van vijf jaar op rij mag regeren. Drie jaar geleden wilde Morales de grondwet laten wijzigen om een nieuwe kandidatuur mogelijk te maken. Bij een volksraadpleging wees echter de meerderheid van de Bolivianen zijn plannen van de hand.

Evo Morales.
AP Evo Morales.

Vorig jaar effende het grondwettelijk hof echter het pad voor een nieuwe kandidatuur. De rechters argumenteerden met verwijzing naar de Amerikaanse Conventie voor de rechten van de mens dat er geen beperking op verkiezingen mag zijn. Onder experten staatsrecht wordt echter betwist of de Conventie als internationaal verdrag daadwerkelijk boven de grondwet staat. Het kiestribunaal heeft dinsdag uiteindelijk de weg voor Morales vrijgemaakt.

“De kiezer staat boven de grondwet en internationale normen. Het kiestribunaal heeft geen respect voor het resultaat van het referendum", zei senator Arturo Murillo van de oppositiepartij Unidad Nacional.

Morales trad in 2006 aan en is al de langst zetelende president van Zuid-Amerika. Volgend jaar wil hij zich tot 2025 laten herkiezen. 

AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeff Smulders

    De paragraaf dat geciteerd wordt geeft dus duidelijk aan dat een rechter dit kan gebruiken om te dwingen dat te doen wat ze als vonnis uitspreken. Dit is dus ook van toepassing op het migratiepact. De landen die weigeren dit pact te tekenen, hebben dus goed gehandeld

  • wim CLAES

    Sossen over de gehele werel zijn toch allemaal dezelfde;hun wil primeert!

  • jos beverke

    Die paragraaf van de conventie van de rechten van de mens slaat op verkozen volksvertegenwoordigers maar niet op de president!Wat de president betreft staat dit in de grondwet en die primeert.