Protesten in Hongkong gaan verder: actievoerders hopen morgen op 1 miljoen demonstranten

De gutsende regen kan de actievoerders niet tegenhouden.
EPA De gutsende regen kan de actievoerders niet tegenhouden.
In Hongkong wordt voor het elfde weekend op rij gemanifesteerd voor meer democratische hervormingen. De acties die onder een gutsende regen plaatsvinden, verlopen voorlopig vreedzaam. Het zwaartepunt wordt morgen verwacht. Dan hopen de organisatoren van de protesten 1 miljoen mensen op de been te krijgen.

De protesten in de voormalige Britse kroonkolonie begonnen uit onvrede met een voorstel om de uitlevering van verdachte misdadigers aan China te vergemakkelijken. Na meer dan twee maanden van aanhoudende manifestaties is de protestbeweging uitgegroeid tot een roep om meer democratie. De voormalige Britse kolonie Hongkong maakt sinds 1997 weer deel uit van China, maar heeft nog steeds gedeeltelijke autonomie. Heel wat inwoners van Hongkong vrezen dat Peking die vrijheden steeds verder inperkt.

EPA

Dinsdag kwam het nog tot geweld op de luchthaven van Hongkong, maar de voorbije dagen bleef het rustig. Vandaag gaan de acties verder. Volgens de krant South China Morning Post gaf de politie toestemming voor drie manifestaties. Aan een eerste actie namen duizenden leerkrachten deel die hun steun willen betuigen aan de hoofdzakelijk jonge actievoerders. Het wordt uitkijken of de andere manifestaties even vreedzaam verlopen.

EPA

Verbod meermaals in de wind geslagen
Het Hongkongse parlementslid Claudia Mo, dat mee ijvert voor democratische hervormingen, hoopt dat er morgen minstens 1 miljoen mensen de straat opkomen. De politie zette het licht op groen voor een bijeenkomst in een groot park, maar weigert voorlopig een nieuwe manifestatie in de straten van Hongkong. Dit verbod werd de voorbije weken meermaals in de wind geslagen, waarna het telkens tot rellen kwam tussen boze manifestanten en de politie.

REUTERS

Het is ook uitkijken of China laat begaan. De voorbije week werd duidelijk dat Chinese troepen zich verzameld hebben in en rond een groot stadion in Shenzhen, een metropool die vlakbij de grens met Hongkong ligt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Dekoninck

  "Peoples republic of China" . , nee ik denk het niet , veeleer "Prison republic of China". China toont net zoals tov Trump dat het onmogelijk is een 'gemeend' akkoord af te sluiten met dit regime. Het papier is nog maar pas getekend en men begint al met het sluiks onopvallend ondergraven en saboteren op elk punt waar hun eigenbelang gediend is. Dit regime mijdt meestal harde confrontaties, maar werkt als sluipend gif, voor je het beseft is het te laat.

 • Andy De Schieter

  Al betoog je met 10 miljoen, zelfs hier in dit ondemocratisch land, dat is allemaal verloren moeite. Het énige wat helpt, als de mensen hun stem willen laten horen, is politiekers persoonlijk aanpakken.

 • johan arits

  Hopelijk krijgen ze steun van de westerse landen , Ze verdienen ook vrijheid.

 • Martin Meuris

  Het zal niet lang meer duren in Hong Kong, Ping zijn geduld raakt op.

 • Nicolas Ivanov

  Arme mensen daar die misbruikt worden door de Westerse imperialisten die China een beetje willen jennen. Gestuurd vanuit de ambassade, net als in Moskou nu en Kiev indertijd.